Українцям треба тиснути на владу, щоб добровольці отримали соцзабезпечення — експерт

Проблема із соціальним забезпеченням сімей загиблих добровольців і самих захисників не вирішується через урядовців.

Проблема із соціальним забезпеченням сімей загиблих не вирішується
Проблема із соціальним забезпеченням сімей загиблих не вирішується

Про це заявив експерт з соціальних питань Андрій Павловський.

«Ця проблема дійсно існує і найбільш гостро торкається добровольців, які в перші дні взяли до рук зброю. В них просто не було часто формально оформитися, як добровольці. Вони просто зі зброєю в руках пішли захищати столицю та Київщину зі зброєю в руках. Деякі з них загинули, а їх родичі вже 1, 5 роки не можуть отримати відповідну допомогу та документи. Добровольці пишуть, що покладають відповідальність за це на голову уряду Шмигаля та Лапутіну, яка очолює міністерство ветеранів. Вона обіцяла вирішити це питання, на жаль, воно поки не вирішується», — каже експерт.

Він зазначив, що добровольці та родини загиблих захисників звернулися до президента та його офісу. Адже виконавці — міністерка та прем’єр- міністр це питання затягують та не вирішують.

" В них остання надія — президент, який має дати розпорядження позитивно вирішити це питання", — каже А. Павловський.

Експерт підкреслив, що українцям треба тиснути на владу.

" Все залежить від громадськості в тому числі, якщо буде певний суспільний тиск громадськості, то влада буде вимушена звернути на це увагу та шукати шляхи вирішення цього питання. Ніякі зовнішні суди та закордонні партнери нам в цьому не допоможуть. Це наше внутрішнє питання, яке ми маємо вирішити, щоб не було такої несправедливості до захисників, особливо до загиблих. Тому тиснути на владу треба не тільки добровольцям та родинам загиблих, а й всім українцям", — резюмує експерт.

Нагадаємо, що командир 2 штурмового батальйону 3 ОШБр Дмитро Кухарчук заявив, що процес ухвалення відповідної постанови блокується Кабміном та міністерством у справах ветеранів. Минуло півтора роки повномасштабної війни — проблема із соціальним забезпеченням сімей загиблих добровольців і самих хлопців, які стали на захист сіл та міст у перші дні вторгнення, досі не вирішена прем'єром Денисом Шмигалем. Досі немає документів, статусу, зарплат, соціальних гарантій.