Питання освіти та науки — центральне питання для розвитку України, — Шморгун

Декларація про державний суверенітет абсолютно була спотворена та нереалізована навіть на 10%.

Леонід Шморгун у програмі "Суспільні діалоги"
Леонід Шморгун у програмі "Суспільні діалоги"

Про це заявив науковець, доктор економічних наук Леонід Шморгун у програмі «Суспільні діалоги» з Олексієм Якименком на телеканалі I-UA.tv.

«Сьогодні завдання розвитку України базується на формуванні нової свідомості, нового світогляду, філософії життя. Тоді Україна буде розвиватися. І в центрі завжди є людина», — зазначив він.

На його думку, питання освіти та науки — центральне питання для того, щоб України розвивалася.

«Організація ЮНЕСКО оголосила XXI століття кризою науки й освіти. Але як же нам в цій ситуації рухатися? Тому я якраз і бачив, що основна, пріоритетна, так би мовити, галузь чи напрям стратегії розвитку — це впровадження інноваційної, сучасної системи освіти в кожній територіальній громаді. І поза освітою шкільною та позашкільною не повинна бути жодна молода людина України. На превеликий жаль, ми зараз бачимо, що маса людей, дітей взагалі виключені з освітнього процесу», — підкреслив експерт.

Також, за його словами, якщо немає справжнього лідера, який міг би об'єднати людей у громаді, розвитку не буде.

«Громада приречена. Але системи, або соціальні ліфти, абсолютно в нас заблоковані, їх немає. Тому справжні лідери не висовуються. Їх видно, але вони пригнічені», — додав Шморгун.

Ще один гість програми науковець, кандидат економічних наук, доцент Євген Редзюк вважає, що раніше в Україні були хороші базові інституції.

«Приклад таких країн як Польща, Чехія, Словаччина, якоюсь мірою Китай показує, що на тій комуністичній основі (сильна наука, сильна освіта) можна було перебудувати та вбудувати нову систему на соціально-ринкових відносинах. І нам показують країни центральної та східної Європи, що вони перейшли цей період, вони демократизувалися. Але це все було під проводом політичних достатньо відповідальних еліт, яких теж у сучасному світі дуже мало, але все ж таки вони якоюсь мірою були. У нас в Україні була трохи інша система — олігархічно-кланова кримінальна система, яка пригнічувала весь цей розвиток. У нас дуже багато талановитих людей як в підприємницькій сфері, як в науковій, так і в освітній. Але починаючи з середини 90-х років, перемогла ця олігархічно-кланова чиновницька система, почала поступово все це пригнічувати. Через це у нас дуже слабко розвинуті ці інституції. Скачок розвитку можливий, але без олігархічно-кланової системи», — пояснив він.

Леонід Шморгун, Олексій Якименко та Євген Редзюк у програмі "Суспільні діалоги"
Леонід Шморгун, Олексій Якименко та Євген Редзюк у програмі "Суспільні діалоги"