Без розвитку громадянського суспільства не може бути відбудови, — Шморгун

Без розвитку, без становлення громадянського суспільства не може бути розвитку та відбудови, а це прямо корелюється з народовладдям.

Леонід Шморгун, Олексій Якименко та Євген Редзюк у програмі "Суспільні діалоги"
Леонід Шморгун, Олексій Якименко та Євген Редзюк у програмі "Суспільні діалоги"

Про це заявив науковець, доктор економічних наук Леонід Шморгун у програмі «Суспільні діалоги» з Олексієм Якименком на телеканалі I-UA.tv.

Ще один гість випуску науковець, кандидат економічних наук, доцент Євген Редзюк вважає, що сильний лідер потрібен для того, щоб змінити законодавче, правове та регулятивне середовище.

«Політична воля від лідера залежить. І саджати в тюрму всіх, у тому числі й олігархів і тих, хто на них працює, і корумповані клани, коли виводяться мільярдні транші, — це теж відповідальність», — додав він.

На його думку, при Радянському Союзі люди жили не правом, а силою.

«Якраз, мабуть, трагедія в тому, що, з одного боку, у нас була розстріляна еліта. З іншого боку, усі інші люди до правовідносин, до саморозвитку відносилися не так відповідально, вони сподівалися, що держава їх забезпечить. І оця наївність, надія призвела до того, що прийшла не держава, а ці олігархічно-кримінальні клани», — зазначив Редзюк.

Леонід Шморгун підкреслив, що було виключене основне — система народовладдя та місцевого самоврядування.

«Я думаю, у цей процес втрутилася транснаціональна компанія і, так би мовити, помаленьку через одного лідера нашого, другого лідера, третього лідера ми приповзли до цієї абсолютно спотвореної кланово-олігархічної системи», — сказав він.

Науковець наголосив, що система не може сама себе змінити.

«Це абсолютно нонсенс, що вона може себе змінити. Вона тихою сапою прийшла, вона вкорінилася, вона впустила такі негативні коріння, що тільки народ, тільки відновлення реальної системи народовладдя, тільки місцеве самоврядування на місцях буде формувати політику та всю систему не так, як в декларації — не зверху, а знизу», — підсумував експерт.