Замість вступу до НАТО ізраїльська модель безпеки: що це означає для України?

Ізраїльська модель безпеки — це компромісний варіант для України, який дозволить готуватися до інтеграції в Альянс та отримувати допомогу тут і зараз.

президент США Джо Байден
президент США Джо Байден

Про це в коментарі i-ua.tv сказав політолог Ігор Рейтович.

«Ключовий вступ України до НАТО — завершення війни. Переважна більшість країн Альянсу, і США також, тільки за інтеграцію України до НАТО. Однак для цього треба закінчити війну з рф. Тут головне питання, що саме буде вважатися закінченням війни. На період, коли ці процеси будуть відбуватися можуть бути укладені додаткові договори за прикладом Ізраїлю, які дозволять підтримувати Україну та збройні сили, доки ми не станемо повноправним членом Альянсу», — каже експерт.

Він підкреслив, що до завершення формальної інтеграції пройде багато часу.

" Україна на цей час не повинна сам на сам залишатися з рф. Вона повинна отримувати регулярну підтримку. Варіант з окремими угодами може бути оптимальним. Однак за умови, якщо там буде чітко визначено — після завершення війни відбудеться інтеграція України до Альянсу. А всі наступні адміністрації США, навіть, якщо це не буде адміністрація Байдена, не зможуть скасувати ці гарантії безпеки", — каже експерт.

На питання чи буде цей процес тривати 5- 10 років? Політолог відповів:

" Це може тривати менше. Крім того, може бути інтеграція України до Альянсу, але при цьому відбудеться надання додаткової допомоги чи гарантій безпеки нашій країні. Якщо подивитися на досвід Фінляндії, то вона навіть до інтеграції в Альянс, мала гарантії безпеки від США та Британії. Це не завадило їм вступити до Альянсу та по- максимуму цими гарантіями скористатися. Тобто для України ізраїльська модель безпеки — це компромісний варіант. Який з одного боку дозволить готуватися до інтеграції в Альянс, а з іншого — отримувати допомогу тут і зараз", — резюмує експерт.

Нагадаємо, що замість вступу до НАТО президент США Джо Байден хоче запропонувати Україні 10-річну стабільну військову допомогу, яку називають «ізраїльською моделлю» безпеки.