Резніков поговорить з міністром оборони Ізраїлю: чого очікувати Україні?

Олексій Резніков уперше з початку повномасштабного вторгнення рф в Україну поговорить з міністром оборони Ізраїлю Йоавом Галантом.

Олексій Резніков і Йоав Галант
Олексій Резніков і Йоав Галант

Голова комісії із закордонних справ Спілки журналістів Ізраїля Ростислав Гольцман у коментарі телеканалу I-UA.tv розповів, чого очікувати Україні від цієї розмови.

«Зараз ми маємо зовсім нову ситуацію після того, як головою уряду став Беньямін Нетаньягу, а міністром оборони — Йоав Галант. Перше, що вони зробили, — викликали до себе голову Генерального штабу генерала-лейтенанта та запитали, що вони зараз можуть зробити для українців. Він сказав, що в нас є оперативний арсенал зброї та боєприпаси з так званого стратегічного арсеналу. Тому цей стратегічний асенал пішов до України. Потім броньовані автівки Amir дорогою через Німеччину прибули в Україну. Потім система, яка будувалася проти тих самих шахедів, яка називається ANTIDRON, з Польщі потрапила до України. Зараз також працюють над системою „Червоне світло“ — це українська система попередження про нальоти, атаку з повітря тощо», — зазначив він.

За його словами, Ізраїль ніколи не продавав свої танки Merkava будь-якої модифікації.

«Тільки американцям на деякий час могли позичити, не більше. Зараз ми чуємо, що готується продаж танків Merkava до двох європейських країн: Німеччина та Польща. Ці танки також потраплять в Україну», — додав голова комісії.

Тому, на його думку, зараз досить важливий етап в українсько-ізраїльських відносинах.

«Бо ще рік тому, коли все почалося, спочатку Ізраїль не давав ніякої зброї. Потім давав трохи зброї з тих самих Німеччини та Польщі. Потім казали, що вони можуть давати тільки оборонну зброю. Зараз ми приходимо до того, що якщо друзям давати зброю, то ця зброя повинна бути варта. Що перемагає у війні? Це наступальна зброя», — наголосив Гольцман.

Він вважає, що під час розмови Галанта та Резнікова будуть нові теми, які стосуються передачі різних типів зброї, оскільки кожна країна, яка воює, потребує її.