Дурість і красиві слова, — економіст про «Зелений план Маршалла»

Україна для економіки готує «Зелений план Маршалла». Для реалізації першочергової частини відновлення економіки країни необхідно близько 40 млрд доларів. Фокусною галуззю буде чорна металургія.

Дурість і красиві слова, — економіст про «Зелений план Маршалла»

«Зелений план Маршалла» — це лише красиві слова. Про це заявив економіст Борис Кушнірук у коментарі телеканалу I-UA.tv.

«Тому що йдеться про те, що вони хочуть за рахунок спільноти робити екологічно чисту зелену металургію. Тут потрібно розуміти, що коли йдеться про відновлення зруйнованої інфраструктури, то це можна робити лише на основі коштів якихось фондів. Іншого джерела для цього немає. Коли ж ідеться про будь-яку індустрію, то це питання інвестицій. Чому хтось має давати гроші на бізнес просто так? Потрібно розуміти, що вони хочуть, щоб олігархи за рахунок цих безкоштовних вливань вивозили сировину, первинну металургійну продукцію з країни. Хто буде на це давати гроші? Ніхто. І це безперечно в такому вигляді дурість», — пояснив він.

За його словами, треба створити умови, які роблять вигідним інвестування в Україні.

«Для того, щоб в якусь галузь вкладалися кошти, у ту ж металургію, потрібно створити інвестиційно привабливі умови для цього. А для цього потрібне правильно налаштоване податкове законодавство, для цього — правильна політика, максимальне сприяння, щоб металургійна продукція використовувалася в межах країни, щоб розвивалися різні галузі. Треба, щоб інвестори розуміли, на чому вони будуть заробляти. А коли кажуть просто „Дайте грошей“, — це відображення того, що ці люди не розуміють, як і за рахунок чого може відбуватися економічне відновлення України. Треба створити внутрішні умови, які б робили вигідними інвестиції в економіку», — зазначив експерт.

Окрім цього, Кушнірук переконаний, що для економічного відновлення України треба реалізувати три напрямки фінансування: покриття дефіциту державного бюджету, інструменти відновлення України, інвестиційно привабливі умови.

Довідка. План Маршалла — це програма відновлення країн Європи після Другої світової війни. Проект плану було висунуто 1947 року держсекретарем США Джорджем Маршаллом. Він вступив у дію у квітні 1948 року. У виконанні плану брали участь 17 європейських країн.