Чому Україна не отримала частину оплаченої зброї, а деяка непридатна — відповідь експерта

Україна не отримала частину оплаченої зброї через певні фактори.

Чому Україна не отримала частину оплаченої зброї
Чому Україна не отримала частину оплаченої зброї

Про це в коментарі i-ua.tv заявив політолог Ігор Чаленко.

«На жаль, на ринку світового постачання зброї це не поодинокий випадок, коли затримується постачання тих чи інших видів озброєння. Також з різних політичних причин, така поставка взагалі може не відбутися. Для прикладу ситуація з постачанням винищувачів для Туреччини з боку США, які були повністю проплачені. Однак офіційним Вашингтоном це питання було поставлено на паузу», — каже експерт.

На його думку треба розбиратися з конкретними компаніями виробниками чому поставки в Україну не відбуваються вчасно.

«Стосовно непридатної зброї, очевидно, що Україна сьогодні не має багато часу для того, щоб розбиратися в ліквідності в тих чи інших видах озброєння. Вона змітає все, що є на складах наших країн- партнерів. Особливий акцент робиться на зброю радянських зразків. Тому зрозуміло, навіть якщо на папері зброя у нормальному стані, дуже часто снаряди та техніка можуть виявлятися недієздатними. Тому потік зброї в Україну виявляє значну частину бракованої, вживаної техніки. Мова не лише про радянські зразки, а й про західні, які є старими та не були вчасно приведені у боєздатний стан. Це питання до країн — партнерів, у яких на папері все добре, а у власних складах такі проблеми. Тому виникає питання, в якому стані знаходиться зброя, яка захищає кордони тієї чи іншої держави. Це привід зробити аудит та перевірити боєздатність запасів зброї», — каже І. Чаленко.

При цьому експерт переконаний, що про утилізацію неякісної зброї на території України мова не йде.

«Це просто загальний стан збройного ринку. Багато зброї, зокрема, перші Леопарди, які передала Німеччина, приводили у боєздатний стан. Україні потрібна боєздатна техніка. Однак вона перевіряється на практиці на передовій. На жаль, техніка, яка не спрацьовує — це життя наших солдат», — каже І. Чаленко.

При цьому політолог зазначає, що Україна зможе отримати кошти назад за озброєння, за яке заплатила, але не отримала.

«Всі контракти підписуються. Якщо виробник буде відмовлятися, то в судовому порядку ці гроші будуть відшкодовані. Просто питання часу. Це буде це швидко, або затягнеться через судові розбірки. Не бачу причин, за якими Україна не могла б відшкодувати ці кошти», — резюмує експерт.

Нагадаємо, що за даними західних ЗМІ, Україна не отримала частину оплаченої зброї, а деяке подароване озброєння годиться лише на запчастини.