Чорна металургія — це сировинна економіка, — Смелянський

Україна планує залучити до 40 мільярдів доларів для фінансування першої частини «Зеленого плану Маршалла», який спрямований на відновлення економіки.

Чорна металургія — це сировинна економіка, — Смелянський

Новий план відновлення економіки прокоментував економіст Юрій Смелянський для телеканалу I-UA.tv.

«Є бажання у влади отримати гроші від західних партнерів на перші кроки цього економічного відновлення. Вони хочуть, щоб левова частина цих грошей пішла на відновлення української металургії. А що таке чорна металургія? Це трохи продвинутіша за продаж звичайної руди сировинна економіка», — зазначив він.

За його словами, металургійна промисловість в основному належить особам, яких ми звикли називати олігархами.

«Тільки-но підняли тарифи на електроенергію, бо олігархам потрібні гроші на відновлення електромереж, а утримувати власним коштом власність, яка їм належить, вони в Україні не звикли. Тобто коли вони заробляють прибуток, вони із суспільством ділитися не бажають. А суспільство, тобто платники податків, а ще правильніше — споживачі цих благ, повинні їх фінансувати. Таке фінансування називається інвестиціями. Але наша влада називає його необхідністю замість інвестицій. Тепер те ж саме повторюється з металургійною промисловістю. Виникає питання — а чому не йдеться про фінансування розвитку, наприклад, підприємств металообробки чи верстатобудування, тих, хто споживає продукцію чорної металургії?», — сказав експерт.

Також Смелянський підкреслив, що від влади чітко не пролунала інформація, які будуть гроші: кредитні чи просто допомога.

«Якщо це кредитні, за рахунок чого їх будуть повертати? І тут знову постає питання платників податків, їхніх ризиків щодо виконання зобов'язань, якщо такі виникнуть. А власники цих підприємств, які непогано жили до війни, інвестувати знову не збираються? Якщо це гроші західних партнерів, навіть у вигляді допомоги, що натомість? Чи розраховуємо на чергову благодійність?», — наголосив економіст.

Він додав, що наших західних партнерів цікавить, якою буде після війни економічна модель, які цілі стоятимуть перед економічною моделлю України після війни, якою загалом влада бачить нашу країну після перемоги.

«Але ж влада на ці питання їм відповіді не надає. Вона вважає, що це не потрібно робити, тому породжується недовіра до влади, не до України, а безпосередньо до влади, з боку західних партнерів», — підсумував експерт.