Ексзаступник Генпрокурора України розповів, чи змінить щось ліквідація Верховного суду

Україна приречена провести реальну судову реформу, а ліквідація Верховного суду це не вихід.

Ліквідація Верховного суду
Ліквідація Верховного суду

Таку думку у коментарі i-ua.tv висловив заслужений юрист України та колишній заступник Генерального прокурора України Микола Голомша.

«В жодній країні світу у відповідь на петицію громадян створюються та не ліквідовуються Верховні суди, тому що це державотворчий процес. Він передбачає інші методи діяльності, створення та ліквідації таких державних структур. Це непрофесійний підхід. Дійсно, люди хочуть справедливого та незалежного суду. Наша судова влада — це окрема гілка влади. Вона повинна бути незалежною, щоб демонструвати дотримання Конституції та законів України. Таким чином утверджувати в суспільстві справедливість. Поки немає реальних ініціатив, щодо реформи судової системи. Адже квінтесенцією діяльності правоохоронних органів є суд. Тому, якщо ми говоримо про судову реформу, то захоплюємо і тему всіх правоохоронних органів. Вони не можуть діяти у відриві від законодавства. Адже на практиці ми бачимо, що правоохоронним органам провести обшук чи вилучити документи — все одно, що попити кави», — каже експерт.

На його думку, судова реформа мала б передбачати формування відповідних кодексів.

«Це б формувало чіткі правила та повноваження діяльності правоохоронних структур. Боротьбою з корупціє у нас хто тільки не займається. Однак ми не маємо необхідних результатів. Однак мав би бути кодекс, який би чітко передбачив, за що саме настає відповідальність та не давав би правоохоронним органам трактувати це на свій вибір. Він повинен передбачати чітку норму поведінки та відповідальність у разі недотримання цієї норми», — каже експерт.

Він наголосив, що влада мала б дозріти до судової реформи.

«Ми йдемо до Європи та до НАТО. А вони передбачають відповідні стандарти. Тому Україна приречена провести реальну судову реформу. Зокрема, щоб суд став незалежним від будь- якої з гілок влади. Це передбачено 19 статтею Конституції. Він має бути залежним від Конституції та законом України. В свою чергу експерти наголошують, що впровадження реформи передбачає кілька років. Фахівці бачать незалежний формат нашого українського суду. А ставити питання про скасування Верховного суду — це неправильно. Нагадаю, що в минулу каденцію президента позабирали з Верховного суду України назву. Лишили тільки Верховний суд, потім забрали назву у Генпрокуратури України. А якої країни тоді ці Верховний суд та Генпрокуратура? А до того, ще прибрали громадянство в паспорті. Це була далекоглядна ініціатива колаборантів. А потім путін на весь світ розказує, що ми — недодержава. Тому ліквідація Верховного суду це не вихід, треба повернути його правильну назву. Після цього треба провести реформу, яка передбачить незалежність суддів від органів виконавчої влади та президентської гілки. Тому ми маємо повернутися в русло Конституції. Тоді будуть працювати і правоохоронні структури. Тому судова реформа давно назріла. Вона б мала включати в себе такі фрагменти, як реформа воєнної судової юстиції, військових судів, прокуратури та поліції. Це питання більш ширше — ніж теза про ліквідацію Верховного суду», — резюмує експерт.

Нагадаємо, що на сайті президента України В. Зеленського з’явилася петиція Про ліквідацію Верховного Суду як такого що несе загрозу існуванню Держави.