Коли Україну візьмуть у НАТО — відповідь експерта

Румунія була прийнята до НАТО, коли там рівень корупції був не нижчим ніж в Україні. Тому у нашої країни є всі шанси стати членом Альянсу за певних умов.

Коли Україну візьмуть у НАТО
Коли Україну візьмуть у НАТО

Таку думку у коментарі висловив заслужений юрист України та колишній заступник Генерального прокурора України Микола Голомша.

«Світ сприймає Україну такою, як вона є. Він знає, що ми високорозвинена нація, яка не один раз демонструвала свою волелюбність, демократичність. Світ бачить реальний стан справ у боротьбі з корупцією. У нас це стало трендом. На папері у нас все добре. Створені антикорупційні органи. По -факту в нас дуже високий рівень корупції. Це треба врахувати. Крім того, ніхто не злізе з українського керівництва, поки ми не приведемо свою державу до стандартів НАТО. А це — високо диверсифікована економіка, найнижча толерантність до корупції, і так далі. Якщо пригадати історію, то Румунія була прийнята до НАТО, коли там рівень корупції був не нижчим ніж в Україні. Тобто є ситуації, коли потім країну приводять до відповідних стандартів ЄС та НАТО. Тому заява президента США Джо Байдена про те, що Україну приймуть до НАТО, коли вона поборить корупцію не свідчить про те, що нас не візьмуть до Альянсу. Це лише засвідчує найменшу толерантність країн НАТО до корупції», — каже експерт.

За його словами, Україна стане членом Альянсу, якщо приведе все до стандартів НАТО та ЄС.

«Ще раз підкреслю, це не тільки боротьба з корупцією, а й стандарти розвитку економіки, стандарти розвитку оборонної сфери, стандарти демократії та захисту прав людини.

Нагадаємо, що президент США Джо Байден заявив, що він проти спрощення вимог для України на шляху до членство в НАТО.