США виділять 1,3 млрд доларів додаткової допомоги Україні

США оголосили новий пакет допомоги для відновлення України на 1,3 млрд доларів.

Ентоні Блінкен
Ентоні Блінкен

Про це на Конференції з відбудови України, метою якої є залучення міжнародних інвестицій для відновлення країни після російського вторгнення, повідомив Держсекретар США Ентоні Блінкен.

«Сьогодні я оголошую, що за підтримки Конгресу Сполучених Штатів ми надамо понад 1,3 мільярда доларів додаткової допомоги. Ми збираємося інвестувати понад 520 мільйонів доларів, щоб допомогти Україні капітально відремонтувати свою енергетичну мережу, більше половини якої зруйнувала росія. І таким чином, зробити енергетичний сектор чистішим, зробити його більш стійким, зробити його більш інтегрованим з європейським. І підтримати реформи енергетичного ринку України, боротьбу з монополіями та стимулювання приватних інвестицій, що дозволить Україні одного дня стати великим експортером енергоносіїв», — сказав Блінкен.

Він додав, що Сполучені Штати також виділять 657 мільйонів доларів США на допомогу в модернізації пунктів пропуску на кордоні України, її залізничних ліній, портів та іншої критичної інфраструктури, яка з’єднує країну з вами, дозволяючи їй більш ефективно обмінювати більше товарів різними шляхами.

«Ми спрямуємо додаткові 100 мільйонів доларів на оцифрування митних та інших систем України, щоб збільшити швидкість і подолати корупцію. І ми виділимо 35 мільйонів доларів на допомогу українським підприємствам і підприємцям через фінансування та страхування, що зменшує ризики для інвесторів в Україні», — сказав Блінкен.

За словами Блінкена, відновлення — це закладення фундаменту для процвітання України як безпечної, незалежної країни, повністю інтегрованої з Європою, пов’язаної з ринками по всьому світу.

«Демократія, вкорінена у верховенстві права, місце, де всі українці мають гідність, права людини, можливість реалізувати свій повний потенціал. Усі інвестиції, які ми робимо у відновлення України, спрямовані на те, щоб наблизити українців до цієї реальності», — сказав Блінкен.

Блінкен додав, що раніше цього місяця Україна ухвалила реформи, спрямовані на приведення енергетичних ринків у відповідність до Європейського Союзу, посиливши заходи по боротьбі з маніпулюванням ринком і інсайдерською торгівлею. За його словами, партнери з нетерпінням очікують ухвалення антимонопольного законодавства найближчим часом.

«Ухвалення цих та інших важливих реформ для підвищення конкурентоспроможності України щодо прозорості та зміцнення верховенства права допоможе залучити більше приватних інвестицій, і це дуже важливо», — сказав Держсекретар США.

За його словами, усі ці реформи та зусилля з відновлення залежать від того, чи зможе Україна стримувати та захищатися від майбутніх нападів росії.

«Ось чому навіть якщо ми інвестуємо у негайне та довгострокове відновлення України, ми також маємо створити українську армію, яка буде достатньо сильною, щоб захистити суверенітет України, її структурну цілісність та незалежність, а не лише захистити українську землю», — додав Блінкен.