Чи буде й далі знижуватися рівень води в Каховському водосховищі?

Рівень води в Каховському водосховищі може знизитися до рівня Дніпра в нижньому б’єфі. Швидкість відновлення рівня води там залежатиме від того, як скоро буде деокупована територія та побудовані тимчасові водопідпірні споруди.

Який вигляд має Каховське водосховище зараз
Який вигляд має Каховське водосховище зараз

Про це повідомили телеканалу I-UA.tv в «Укргідроенерго».

Заміри рівня води в Каховському водосховищі здійснювалися по водопосту «Нікополь». У відомстві зазначили, що наразі це неможливо через значне зниження рівня води та втрати гідравлічного зв’язку з руслом.

«За даними Укргідрометцентру, рівень води у Каховському водосховищі, станом на 11 червня 2023 року, становив 9,04 м. За результатами вивчення фото- та відеоматеріалів з БПЛА фахівцями „Укргідроенерго“ визначено, що рівень води в Каховському водосховищі може бути нижчим за 7 метрів», — додали в «Укргідроенерго».

Проблеми з водопостачанням внаслідок підриву Каховської ГЕС виникли в населених пунктах Херсонської, Миколаївської, Запорізької та Дніпропетровської областей.

«Підірвавши греблю Каховської ГЕС, окупанти знищили можливість постачання дніпровської води в Крим. Через критичне зниження рівня води зупиниться можливість її поставки в канали та системи зрошення», — зазначили там.

Окрім цього, у відомстві повідомили, що при зниженні рівня води в Каховському водосховищі нижче 12,7 м забір води в охолоджувальні ставки ЗАЕС також є неможливим. Проте зараз ставки охолодження наповнені, а сама станція перебуває в режимі «холодного зупину».