Умовивід про Україну, який подається країнами Заходу, деформований, — експерт

Умовивід про Україну, який подається країнами Заходу, трохи деформований, не такий, який генерувався в нас, безпосередньо на території України.

Ігор Чаленко та Олексій Якименко в програмі "Суспільні діалоги"
Ігор Чаленко та Олексій Якименко в програмі "Суспільні діалоги"

Про це заявив політолог Ігор Чаленко в програмі «Суспільні діалоги» з Олексієм Якименком на телеканалі I-UA.tv.

«Якщо говорити про теми військові, то тут ми бачимо дуже цікавий зламаний телефон. Офіційні джерела мовчать про події. Зрозуміло, чому. Тому що вони розуміють, що чим більше буде розголошення реальної ситуації, тим можуть бути різні підводні камені, що не дадуть реалізувати відповідний план. Це позиція, яка сьогодні є в офіційних осіб», — зазначив він.

За його словами, паралельно працює низка моніторингових груп, низка команд, які збирають цю інформацію.

«Вони видають її на своїх Телеграм-каналах, вони намагаються по часточкам, елементам пазлів якусь картину намалювати. Десь їм видали інформацію безпосередньо з середньої ланки, вони її згенерували, дали десь у Телеграм-каналах. Далі західні медіа, Інститут вивчення війни, наприклад, чи низка інших закордонних громадських організацій, інститутів і так далі цю інформацію, яку вони зібрали, аналізують, просіюють через власне сито, розуміння, як буде відбуватися далі ситуація, і видають уже свій аналіз, який часто може помилятися. Але оскільки ми маємо величезний рівень довіри до того ж Інституту вивчення війни, то десь через день-два ми бачимо новину про нові дані Інституту вивчення війни, і виходить коло, де ми руйнуємо власне розуміння, ядро тієї інформації, яка була зібрана безпосередньо в Україні, але видасться вже під кутом зору ресурсів Заходу та західних аналітиків. Але знову ж таки оригінал був зібраний у нас, просто люди цього не побачили. І дуже часто цей лаг іде два-три дні», — пояснив експерт.

Звичайно, підкреслив Чаленко, конкуренція між західними моніторинговими групами існує.

«І не завжди сьогодні можна говорити, що на 100% всі групи переслідують українські інтереси. Бо зрозуміло, що коли є інформаційний ринок сьогодні, можна вклинитись у нього і, генеруючи схожу інформацію, просто намагатися потім уже фрагментарно вбудовувати те, що потрібно», — додав політолог.