Яка ситуація з врожаєм після підриву Каховської ГЕС, — відповідь фермера з Херсонщини

6 червня Каховська ГЕС була підірвана окупантами. Десятки населених пунктів на півдні України були затоплені. А вище за течією рівень води навпаки спав. За даними Укргідрометцентру рівень води у Каховському водосховищі станом на 11 червня становив 9,04 м.

Затоплені населені пункти внаслідок підриву Каховської ГЕС
Затоплені населені пункти внаслідок підриву Каховської ГЕС

Як це вплинуло на врожайність у Херсонській області, розповів фермер з Херсонщини Василь Штендера в коментарі телеканалу I-UA.tv.

«Гірше втрат, ніж втрати людського життя, насправді нічого немає. Але те, що ми втратимо врожай, — це однозначно. Тому що Херсонщина навіть при звільненні лівого берега — наша потенційна житність. Наразі наше господарство — в селі Милове Бериславського району, на правому березі. У нас рівень води зменшився, тож ми не можемо наповнити наші резервуари для поливу. Хоча насоси є, ми поєднуємо продуктивні технології та технологію зрошення. Ми достатньо себе комфортно відчуваємо навіть за відсутності вологи. Наше господарство мало тільки певну площу (до 10% земель), яку ми зараз не можемо поливати», — зазначив він.

За його словами, на правобережжі є невелика кількість підприємств, яка зрошувала овочі.

«Оскільки там скелясті береги, подача води була ускладнена. Постраждало приблизно 10% площі господарств, які поливалися. З аграрної точки зору на правобережжі втрати незначні через затоплення внаслідок підриву Каховської ГЕС. А от лівий берег — так. Там було зрошування вологолюбних культур — соя, кукурудза, різні овочі. Це, звісно, великі втрати», — пояснив фермер.

Штендера сподівається, що в Україні будуть лобіювати процеси допомоги фермерським підприємствам.

«Наше господарство зараз на деокупованих територіях, воно починає потроху відновлюватися. У першу чергу, розміновуємо й очищаємо поля. Держава, на жаль, фінансово не допомагає в розмінуванні. Де-не-де представники ДСНС підключаються, військові, сапери, які підпорядковані місцевим ОТГ, але загалом за свої кошти наймаємо ліцензовані компанії, які розміновують поля. Так „Укроборонсервіс“ допоміг розмінувати понад 1000 г нашого господарства, але за власні кошти (більше 5 тисяч за гектар). Ми можемо змінити себе, підняти господарство, і таким чином піднімати економіку країни та допомагати Збройним Силам України», — підсумував він.