Україна знаходиться під ядерною парасолькою США — експерт

Згідно резолюції США, якщо рф використає ядерну зброю, аби спробувати зупинити контрнаступ ЗСУ, країни НАТО зможуть вважати це нападом на Альянс. Це означає, що Україна знаходиться під ядерною парасолькою США.

Україна знаходиться під ядерною парасолькою США — експерт

Про це в коментарі i-ua.tv заявив політолог Володимир Воля.

" В НАТО лише 3 держави мають ядерні потенціали. Якщо рф застосує зброю якоїсь держави члена Альянсу, то згідно ст. 5, всі не ядерні держави опиняються під ядерною парасолькою США, Британії та Франції. Теж саме стосується застосування тактичної ядерної та звичайної зброї проти НАТО. США та рф мають приблизно паритетні ядерні арсенали. Крім того, інші ядерні західні держави застосують зброю проти рф. Тоді ці держави знищать один одного. В цьому і полягає фактор стримування. Тому рф навряд чи застосовуватиме стратегічну зброю проти НАТО", — каже експерт.

За його словами, якщо ж рф вирішить застосувати стратегічну чи тактичну ядерну зброю проти України це не залишиться поза увагою США, Британії та Франції.

" Ці країни ще на початку війни провели для путіна червоні лінії відносно неможливості застосування стратегічної ядерної зброї проти України. Адже вони будуть застосовувати цю зброю проти рф. Ми під ядерною парасолькою цих країн. Однак президент росії в. путін може спробувати вдарити по позиціям ЗСУ тактичною ядерною зброєю. В такому випадку Третя світова війна не почнеться, однак Китай не буде підтримувати рф. Одна з його найголовніших риторик — неможливість застосування ядерної зброї. Якщо рф застосує тактичну ядерну зброю — залишиться в повній ізоляції", — каже експерт.

Він підкреслив, що резолюція США про використання ядерної зброї корисна для України в політичному та психологічному плані.

«Якщо конгрес та сенат підтримають подібний підхід — це означитиме, що в США ніхто не заперечує, щоб Україна знаходилася під ядерною парасолькою Вашингтону», — резюмує експерт.