Експерт розповіла, що читатимуть українці після перемоги

Війна виявилася важливим елементом для русифікації. А після нашої перемоги українці читатимуть не тільки щоденники, спогади, а дослідження.

Що читатимуть українці після перемоги?
Що читатимуть українці після перемоги?

Про це під час ефіру заявила старший науковий співробітник Інституту літератури ім. Т.Г. Шевченка НАН України Роксана Харчук.

«Прекрасно, що заборонили ввезення російських книг в Україну. У нас є своя масова література. Наприклад, Шкляр, Роздобудько та інші автори. Їі має бути набагато більше. Треба боротися за якість літератури. Має бути розвинена критика, а критики мають бути зі смаком, до яких прислухається суспільство. В державні програми не вірю. А книжковий ринок, який зараз в Україні є синтетичним. Він обертається навколо книжок, які розповсюджуються в бібліотеках. Однак вже існує український читач. Письменники мають добре заробляти на літературі. Гравці на ринку вже сформувалися. Крім того, у нас величезна кількість видавництв. Це свідчить про те, що є певні гроші. Однак на ринку авторів просто використовують. Це не нормально, тому розвиватися нічого не буде. На жаль, в українському суспільстві не цінуються літературні таланти», — каже експерт.

На її думку в Україні необхідна висока та масова література. Однак, перевагу матиме документальна література.

«Для високої літератури не потрібні олігархи. У нас багато університетів, а це вже не середній рівень. Світ рухається до того, що розумних людей має бути більше. А у нас нікчемні тиражі книжок. Це сигналізує про те, що ніхто нічого не читає. Не може бути тираж книжки 1000 примірників. Електронні книжки вихід- із ситуації для бідного суспільства. Для всього потрібен час, так само, як і для русифікації. Якби не війна, то не тільки Україна, а і весь світ жив би на Пушкіні та іншій російській літературі. Тільки після війни в Україні світ зрозумів, що це за народ росіяни», — каже експерт.

За її словами, після перемоги українці читатимуть різну літературу.

" Тому що в нас демократичне суспільство, де різні смаки. Відбувається саморегуляція смаків. Однак для значної кількості людей це буде документальна література. Це не тільки щоденники, спогади, а й дослідження. Зокрема злочинів, які вчинила рф на території України. Масова література буде також розвиватися",-резюмує експерт.