Заборона готівки в Україні: йдемо до тоталітарної системи повного контролю — експерт

Пропозиція про скасування готівки під соусом боротьби з корупцією — намагання взяти українців під тотальний електронний ковпак.

Ростислав Шурма
Ростислав Шурма

Про це в коментарі i-ua.tv заявив експерт з соціальних питань Андрій Павловський.

«По-перше це свідчить про тотальну економічну некомпетентність Шурми, який взявся реформувати економіку, а сам не розуміє та не знає елементарних основ. По- друге, заборона готівки ніяк не пов’язана з корупцією. Подивиться на тендери в Прозорро чи тендери в Міноборони. Вони всі були безготівкові, але там зашалює корупція, коли яйця по 18 грн, а яблука по 50 грн. Крім того, 9 млрд грн Міноборони відправило на закупівлю зброї, а вони кудись зникли. Підкреслю ще раз, що все це відбувалося в безготівковій формі. Також нещодавно Кабмін виділив 560 млн на виплату допомоги постраждалим від повені внаслідок підриву Каховської ГЕС. В той же час 500 млн грн виплачена власникам банку „Авангард“ зі зграї ексголови НБУ Гонтаревої її компанії. Тобто допомога з бюджету практично однакова і постраждалим людям і двом фінансовим аферистам. Все це відбувалося безготівково. Тож не в готівковій гривні корупція», — каже експерт.

На його думку, основа корупції полягає в тому, що у нас створена хибна корупційна-економічна олігархічна модель.

" Тобто олігархи за надприбуток корумпують будь-якого чиновника та правоохоронні органи. Тому треба починати міняти систему та приймати іншу економічну модель. Тоді і корупція буде зменшуватися. А пропозиція про скасування готівки — намагання взяти українців під тотальний електронний ковпак. Тобто, щоб кожен крок був під контролем. Якщо готівкових грошей не буде, то дуже легко можна по транзакціям відслідкувати де ви були, що купували та їли. Після цього держава може скласти враження про кожного українця, щоб потім на них впливати чи підставляти під репресії. Ми йдемо до тоталітарної системи повного контролю за людиною. Це роблять в Китаї, де вводять соціальні картки на кожного громадянина. В залежності від того, наскільки він лояльний до влади — йому нараховують бали, щоб поступити в гарний внз чи отримати кращу роботу або кредит на пільгових умовах. Якщо ж влада порахує, що ви до неї не лояльні, то одного дня всі ваші банківські рахунки призупинять без пояснень. Життя на цьому закінчиться, бо людина не зможе купити навіть хліба. Саме до цього можуть привести ігри в безготівку та електронний контроль над громадянами", — каже експерт.

Також він розкритикував електронне голосування.

" За ним немає контролю. Хто зможе проконтролювати, наскільки це правдиво? Декілька голосувань в Дії вже заставляють замислюватися над дуже дивними результатами. Адже українці зазначали, що вони голосували зовсім по-іншому. Якщо ще будуть намагатися провести президентські та парламентські вибори під час війни, то також дзвіночок. Вже говорять про голосування через Дію на тих територіях, де йдуть бойові дії. Однак хто буде гарантувати, що результати голосування правдиві? Зараз результати за бюлетенями може перевірити Центральна виборча комісія. А якщо вибори будуть відбуватися через Дію, то вже нічого не доб’єшся", — резюмує А. Павловський.

Нагадаємо, що заступник керівника Офісу Президента України Ростислав Шурма озвучив на донорській конференції у Лондоні ініціативу, яка нібито допоможе подолати корупцію в Україні та залучити інвестиції — необхідно просто «скасувати готівку».