За зростання тарифів на електроенергію для бізнесу заплатить кінцевий споживач — експерт

Підіймаючи тарифи будь на що, держава підіймає кінцеву вартість продуктів та послуг в Україні.

Зростання тарифів на електроенергію
Зростання тарифів на електроенергію

Про це в коментарі заявив голова Асоціації власників малого та середнього бізнесу Руслан Соболь.

«Зростання тарифів на енергоносії, електроенергію, акцизне паливо, все це впаде на остаточну суму товарів та послуг. Тобто підіймаючи тарифи будь на що, держава підіймає кінцеву вартість продуктів та послуг в Україні. За це в кінці кінців заплатить кінцевий споживач. А бізнес, як працював, так і буде працювати. Нічого не зміниться, крім кінцевої вартості продуктів та послуг. Так влаштовані економічні правила. Адже бізнес не може працювати в збиток. Він може лише трошки зменшити свою маржу, але не відмовитися від неї. Бо це вже буде не бізнес, а благодійність. Бізнес має економічне обґрунтування — він має генерувати прибуток. З нього платяться зарплати, купуються нові машини чи агрегати, оренда приміщення і так далі. А за підвищення тарифів будуть сплачувати споживачі «, — каже експерт.

Також за його словами, підвищення тарифів на електроенергію призведе і до тінізації бізнесу.

«Якщо споживач буде компенсувати, то бізнес не буде йти в тінь, він буде працювати. Якщо ринкові реалії не дозволять підіймати кінцеву вартість продукту, то тоді включається сіра економіка. Тому підприємству, щоб зберегти себе на плаву треба буде вдаватися до певних кроків. Перед закриттям воно зробить три кроки. Перший — оптимізація процесів, другий — піти в тінь, щоб зберегтися і останній крок — закриття, якщо попередні кроки не приведуть до вирішення ситуації», — резюмує експерт.

Нагадаємо, що тарифи на електроенергію для бізнесу зростуть з 1 липня 2023 року, причому майже вдвічі у вечірні години. Рішення ухвалила Національна комісія, яка здійснює регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП).

Сьогоднішнім рішенням збільшено граничну ціну. Зазначимо, до кінця червня діють такі прайс-кепи для бізнесу: