Литва придбала пускові установки NASAMS для України

Уряд Литви придбав для України дві пускові установки зенітного ракетного комплексу NASAMS.

Литва придбала пускові установки NASAMS для України
Литва придбала пускові установки NASAMS для України

Про це повідомив президент Литви Ґітанас Науседа.

«Литва придбала дві пускові установки NASAMS, які будуть передані Україні. Протиповітряна оборона є ключовою в боротьбі з агресором. З нетерпінням чекаю нових колективних рішень щодо підтримки України на саміті НАТО у Вільнюсі. Разом до перемоги!», — написав Науседа у своїх соцмережах.

Додаткові пускові установки будуть включені в систему вже розгорнутих на території України комплексів. Вони мають збільшити максимальну кількість готових до пуску ракет зенітного комплексу, що може бути необхідним у випадку масових ракетних атак.

Наразі на озброєнні повітряних сил України є дві батареї ЗРК NASAMS. Також в рамках військової допомоги для України замовлені ще шість комплексів Сполученими Штатами та один — Канадою. Норвегія також озвучила плани з передачі двох вогневих взводів цього ЗРК.

NASAMS це норвежсько-американський ракетний зенітний комплекс середнього радіусу дії, котрий виробляє консорціум американської корпорації Raytheon Technologies і норвезької групи Kongsberg.

До складу комплексу входять пускові установки, радіолокаційні станції (РЛС) Raytheon AN/MPQ-64F1 Sentinel від консорціуму Raytheon і Kongsberg.