Необхідно розробити порядок використання боді-камер представниками ТЦК, — юрист

Військовослужбовці Чернігівського територіального центру комплектування та соцпідтримки одними з перших в Україні вийшли на щоденні патрулювання з боді-камерами. Наскільки такі дії є правомірними, розказав юрист Харківської правозахисної групи (ХПГ) Микола Комаровський у коментарі телеканалу I-UA.tv.

Необхідно розробити порядок використання боді-камер представниками ТЦК, — юрист

За його словами, з точки зору законодавства наразі передбачено використання боді-камер виключно Національною поліцією.

«Є стаття 40 Закону України „Про Національну поліцію“, де вказано, що поліцейські можуть використовувати технічні прилади чи засоби. І є відповідна інструкція застосування органами поліції цих технічних приладів. У ній вказаний порядок застосування цих портативних відеореєстраторів, зокрема зазначено досить чітко, хто є відповідальною особою, який порядок його видачі та зберігання, який порядок зберігання карт пам'яті. І відповідно в цій інструкції прописано, у яких випадках ця камера має бути включена», — пояснив він.

Однак, якщо йдеться про військкомати, то вони не мають документу, який би регулював користування технічними засобами під час патрулювання.

«Особи, які вручають повістки, є посадовими особами, тобто на них розповсюджується дія статті 19 Конституції України, де вказано, що органи державної влади та органи місцевого самоврядування, їх посадові особи зобов'язані діяти лише на підставі, у межах повноважень і в спосіб, що передбачені Конституцією та законами України. Це передбачає те, що для того, щоб щось робити, на відміну від звичайного громадянина, їх має уповноважувати на цю дію відповідний припис законодавства. Наразі його немає. Ми не знайдемо жодного акту, який би регулював використання цих боді-камер саме представниками територіальних центрів комплектування. Можливо, це питання може бути врегульовано якимось внутрішнім наказом конкретного територіального центру комплектування, але наразі у відкритому доступі такий наказ відсутній», — зазначив юрист.

Водночас, на його думку, де-факто використання боді-камер є дуже позитивним досвідом.

«Часто виникають конфліктні ситуації з працівниками, які здійснюють оповіщення громадян щодо виконання їхнього військового обов'язкову, інакше кажучи, вручаючи повістки. Щоб цих ситуацій уникнути, боді-камери зможуть контролювати поведінку працівників ТЦК. Але знов таки відсутність інструкції викликає деякі питання: коли вони мають вмикати камери? коли мають їх вимикати? який порядок збереження даних? Для того, щоб відповісти на всі ці питання, має бути прийнято відповідний порядок», — додав представник ХПГ.

Комаровський вважає, що надалі така практика може поширюватися на інші області України, оскільки це допоможе нівелювати певним чином конфліктні ситуації. Але юристи Харківської правозахисної групи наголосили про необхідність розробки відповідного порядку використання боді-камер саме представниками ТЦК.