Піарівський захід, — Кляшторний про закріплення нового статусу англійської мови в Україні

Президент України Володимир Зеленський пропонує парламенту офіційно закріпити статус англійської мови як однієї з мов міжнародного спілкування в Україні.

Піарівський захід, — Кляшторний про закріплення нового статусу англійської мови в Україні

Законопроєкт «Про застосування англійської мови в Україні» зареєстрований на офіційному сайті ВРУ. Президентський проєкт закону прокоментував співкоординатор Координаційної ради із захисту української мови та культури Олексій Кляшторний для телеканалу I-UA.tv.

«Я вважаю, що це піарівський захід спрямований на привернення уваги до того, що президент має проактивну позицію у сфері освітньої та культурної політики, євроінтеграції, загалом тіснішої інтеграції України із західним світом. З моєї точки зору, цей захід спрямований передусім на формування публічного іміджу чинного президента», — зазначив він.

За його словами, обурення суспільства вже викликали окремі норми законопроєкту, які по суті забороняють український звуковий дубляж при демонстрації англомовних кінострічок у кінотеатрах.

«Це призведе до руйнування відповідної галузі української економіки, якраз креативних індустрій, де залучено досить багато професійних акторів, які заробляють собі на життя, підтримують свої родини, беручи участь в українськомовному звуковому дубляжі. Зрозуміло, що знизиться відвідуваність українських кінотеатрів, тому що навіть досить змосковщені люди на побутовому рівні позитивно сприймають високопрофесійний український дубляж, особливо художніх дитячих фільмів. Це подобається людям, вони в тому числі й заради цього задоволення ходять сьогодні до кінотеатрів і платять гроші замість того, щоб просто по домашньому Інтернету подивитися якусь москвомовну піратську копію тих самих американських фільмів, що б обходилося їм значно дешевше», — пояснив Кляшторний.

Реалізація таких норм законопроєкту, на його думку, вдарить і по індустрії розваг в Україні, і взагалі по українській культурі.

«Важко гарантовано сказати, чи йде мова про звичайне недоумство технічних розробників цього законопроєкту та брак культурної компетенції самого президента, чи це частина загальної стратегії руйнування саме української культурної ідентичності. З яким збіглася в часі пропозиція перейменувати Запоріжжя невідомо на що. Грубо кажучи, пропозиції щодо приведення українського культурного простору у відповідність до якихось уявних „загальних стандартів та норм“ нібито спільних для всієї Західної Європи та Північної Америки фактично стають „троянським конем“ для збереження нас у зоні московського культурного панування. Це дії на підрив процесу відродження української тотожності України», — підсумував він.