Павло Мерседес повернувся до Ларви, що відбувається?

З України навряд чи можна швидко видворити московський патріархат. Саме тому екснастоятель Києво-Печерської Лаври Павло (Лебедь), знову з’явився у Лаврі.

Павло Мерседес повернувся до Ларви
Павло Мерседес повернувся до Ларви

Про це в коментарі заявив доктор філософських наук, професор Національного університету «Острозька академія» Петро Кралюк.

«На жаль, з України навряд чи можна швидко видворити московський патріархат. Зокрема, з Києво-Печерської Лаври. Теж саме стосується і Почаївської Лаври. Не кажучи вже про Святогірську. Тобто є чимало людей, які вважають себе прихильниками московського патріархату. Вони будуть триматися до кінця, бо не хочуть переходити до ПЦУ. Крім того, в них є певна підтримка від владних структур. Вже не кажу про московську підтримку. Тому не треба мати ілюзій. Так чи інакше є російський бізнес в Україні, попри те, що ми ведемо війну з рф. Він добре замаскований. Тому є люди, які підтримують московський патріархат та добре його фінансують», — каже експерт.

За його словами, останнім часом влада демонструвала певну політичну волю по ліквідації УПЦ мп в Україні.

«Це відбулося з Києво-Печерською Лаврою та деякими іншими структурами московського патріархату. Це свідчить, що було бажання змінити ситуацію та поставити УПЦ мп в певні рамки. На жаль, в Україні дуже часто буває так, коли починають справу, то не доводять її до завершення. Тому влада має проявляти більшу активність, щодо видворення московського патріарахата з Києво- Печерскої Лаври та України. Для цього мають бути відповідні судові рішення, які стосуються діяльності московського патріархату та відповідно вимагати цих судових рішень. Зокрема, розривати договори оренди з УПЦ мп. Стосовно московських попів в Києво-печерській Лаврі, то суд має прийняти відповідне рішення про їх виселення. Ці речі треба робити в правових рамках, але не тягнути. Це треба робити якомога швидше», — каже експерт.

Він підкреслив, що у Верховній Раді лежать відповідні законопроєкти, щодо заборони діяльності УПЦ мп в Україні.

«Прийняття такого закону могло би підштовхнути владу та віруючих — відходити від російської церкви», — резюмує експерт.

Нагадаємо, що у екснастоятеля Києво-Печерської Лаври Павла (Лебедя), якого називають Павло Мерседес, не сплив термін цілодобового домашнього арешту й він знову з'явився у Лаврі. У Київській міській прокуратурі відреагували на появу митрополита Павла Лебідя у Лаврі. Там наголошують, що колишній намісник Лаври досі під арештом.