Важливо перенаправити її, — психологиня про контроль агресії

З початком повномасштабного вторгнення багато українців разом зі страхом почали відчувати злість, яка в більшості випадків пов’язана з військовими та воєнними злочинами росіян на території України. Але іноді люди направляють цю агресію на близьких і рідних.

Важливо перенаправити її, — психологиня про контроль агресії

Як контролювати агресію та куди її можна перенаправити, розповіла кандидат психологічних наук і психологиня-практик Марина Діденко в коментарі телеканалу I-UA.tv.

«Злість — це абсолютно нормальна людська емоція яка є сигналом того, що щось зараз відбувається, або це не підходить людині, або це не її, або порушуються її кордони. Якщо ми на злість не звертаємо уваги, вона ніби набирає обертів, сила емоції збільшується й вона може перейти в агресію», — зазначила експертка.

Тому, за її словами, перше, що важливо зробити, — прослідкувати в себе цю емоцію та назвати її.

«Тоді вона втратить таку сильну владу над вами. Далі подумати „на що я реагую?“, „що саме мене злить?“, „чи можу я вплинути на цю ситуацію?“. Якщо не можете вплинути на цю ситуацію, подумати, куди можна перенаправити цю енергію. Злість — це емоція, яка має дуже багато енергії в собі. І найкраще, що ми можемо робити, — перенаправляти її в якусь іншу діяльність (зробити щось фізичне, сходити в спортзал, покупатися, поволонтерити). Дуже важливо перенаправити енергію, як ще Фройд називав, сублімувати її в щось. Це не значить, що злість пройде, але вона зменшиться у своєму вияві та зменшить владу над людиною», — пояснила вона.

Також Діденко підкреслила, що злість може виникати, коли є емоційне вигорання. Спектр негативних емоцій (злість, апатія, підвищена конфліктність, роздратування тощо) може бути одним із симптомів виснаження.