На Заході є дискусія, що вважати перемогою України — експерт

Будь-який такий сигнал зараз про те, що після великого наступу України Захід буде готовий заморозити війну — буде розцінюватися, як його слабкість. Саме цього і хоче рф.

На Заході є дискусія, що вважати перемогою України –
На Заході є дискусія, що вважати перемогою України –

Про це в коментарі i-ua.tv заявив політолог Олексій Якубін.

«Західні лідери говорять офіційно, що підтримка України буде довготривалою. Вони тим самим показують, що не буде одномоментного наступу, після якого Захід буде вирішувати підтримувати Україну чи ні. Якщо ми послухаємо риторику Байдена, то в ній зазначається, що США підтримуватимуть Україну скільки потрібно. Однак при цьому західні політики хочуть визначитися, скільки часу вони готові витрачати ресурси та активно допомагати Україні. Складається враження, що ці політики підіграють кремлівській війні, адже кремлю вигідна історія, щоб західні уряди відмовлялися від підтримки України. Також є політики, які хочуть, щоб їх уряди перемкнулися на інший порядок денний. Наприклад, на екологію чи якісь соціальні питання. Однак мейнстрімні не прив’язуються до успіху чи не успіху контрнаступу в контексті військової підтримки», — каже експерт.

Він зазначив, що на Заході багато політиків міркують на тему, як довго буде тривати війна і скільки ресурсів Заходу буде на це потрібно.

«Дискусії йдуть на тему до якого етапу Захід буде підтримувати війну. Адже рф намагається показати, що вона готова витримувати довгі бойові дії, не дивлячись на санкції. Хоча не можна сказати, що Захід вкладає величезні кошти в Україну. Однак на Заході є дискусія, що вважати перемогою України та як Захід готовий сприймати результати війни. Тобто Україна звільнить Крим, всі території, які було окуповано після 24 лютого 2022 року», — каже експерт

За його словами, про реальну заморозку війни не йдеться.

" Будь-який такий сигнал зараз про те, що після великого наступу України Захід буде готовий заморозити війну — буде розцінюватися, як слабкість Заходу. Більш того, рф би якраз цього хотіла. Хоча останнім часом міністр оборони та президент вже не роблять великий акцент про контрнаступ, що він вирішить все. Раніше — це було перегріте слово. Зараз такий акцент вже не робиться. Важливо зрозуміти, що нам буде потрібно багато контрнаступів. Адже одномоментно може не вийти звільнити всі території. Давайте не забувати, що росіяни на окупованих територіях набудували багато чого. Навіть літаки навряд чи одразу змінять ситуацію. У нас до цього перегрівали інформаційний простір про контрнаступ. А ситуація з недопутчем Пригожина показала, що провальна війна для рф може вплинути на середину росії. Там почнуться такі процеси, що рф буде вже не до війни в Україні", — резюмує О. Якубін.

Нагадаємо, польський євродепутат, представник у Парламентському комітеті асоціації Україна — ЄС Вітольд Ян Ващиковський заявив, якщо Україна за 3−4 місяці має продемонструвати значні успіхи на фронті. В іншому випадку Європа наполягатиме на замороженні конфлікту та початку перемовин з рф.