Міжнародна група з координації буде добиватися правди тепер в Міжнародному суді ООН, — політолог про збиття PS752

Україна та інші учасники Міжнародної групи з координації подають до Міжнародного суду ООН позов проти Ірану за збиття літака рейсу PS752.

Міжнародна група з координації буде добиватися правди тепер в Міжнародному суді ООН, — політолог про збиття PS752

Новину прокоментував політолог Ігор Чаленко для телеканалу I-UA.tv.

«Маємо розуміти, що це позов подає не Україна, а позов подається Міжнародною групою з координації допомоги жертвам рейсу PS752 (Канада, Швеція, Україна та Сполучене Королівство). Іран буде публічно з сумом розказувати, що винні вже покарані. Ми пам'ятаємо, що у квітні був суд, 10 їхніх військових засудили, які нібито помилилися системою ППО. Але весь цей час з 8 січня 2020 року ми бачили, що Іран жодного разу не пішов на зустріч міжнародного співтовариства з точки зору розслідування, закрився та не здійснив жодного кроку, який би вселив впевненість і довіру до правильності результатів вироку національної судової феміди Ірану щодо цієї справи. Тому, звичайно, Україна разом з іншими країнами цієї Міжнародної групи з координації будуть добиватися правди тепер в Міжнародному суді ООН. Інакше просто немає іншого варіанту, оскільки Іран не пішов на необхідну співпрацю і щодо компенсації, і загалом є питання до результатів відповідного розслідування», — пояснив він.

Окрім цього, на його думку, Іран і надалі буде говорити, що не постачає зброю росії для її використання на території України.

«Але інтенсифікація їхньої військової співпраці, звичайно, буде зараз. Ми бачимо, що будується завод шахедів на території росії, відповідно, за безпосередньої підтримки Ірану та, можливо, Китаю. Знову ж таки кількість бортів військово-транспортної авіації Ірану тільки збільшується в російських аеропортах, включно з Москвою. Вони прилітають великими партіями, тобто мова йде не лише про шахеди, а, очевидно, і про артилерію. Плюс постачання зброї відбувається територією Каспійського моря. Це по суті прямий кордон між Іраном і російською федерацією. Тобто в цьому питанні зараз точно гальмування не буде», — зазначив політолог.

Чаленко підкреслив, що тема збиття рейсу PS752 може бути використана в майбутньому для посилення санкційного тиску проти Ірану. Це буде один з додаткових аргументів.