Розміщення ядерної зброї в білорусі стало каталізатором, — експерт про можливе розміщення ядерної зброї в Польщі

Усі розмови про форматно вже розміщене, а фактично ще не зрозуміло, є чи немає ядерної зброї в білорусі, тільки стало каталізатором для того, щоб бажання керівництва Польщі розмістити її в себе стало більш дієвим і наполегливим.

Розміщення ядерної зброї в білорусі стало каталізатором, — експерт про можливе розміщення ядерної зброї в Польщі

Таку думку висловив політолог Віталій Бала в коментарі телеканалу I-UA.tv.

«Польща ще раніше заявляла, коли почалася широкомасштабна агресія, про те, що вона не проти розміщення на своїй території ядерної зброї саме з точки зору забезпечення безпеки Польщі», — зазначив він.

На його думку, такі дії польського керівництва не зупинять ядерний шантаж росії та білорусі.

«Ці країни насправді це не зупинить, поки вони існують у тій формі влади, яка зараз є і в білорусі, і в росії. Тобто вони вже фактично загнані в глухий кут. Це певною мірою й небезпечно, вони роблять абсолютно неадекватні дії та речі. Достатньо згадати підрив Каховської ГЕС, а зараз намагання залякати, що вони можуть підірвати щось на ЗАЕС, найбільшій атомній станції в Європі. Тому з цієї точки зору це на мою думку треба брати до уваги, але думати про те, яка буде їхня реакція на те, що від них хочуть захиститися, я думаю, немає ніякого сенсу», — пояснив експерт.

Оскільки був договір про нерозповсюдження ядерної зброї, за його словами, чи доєднаються до програми американської ядерної зброї інші європейські країни, буде залежати від того, наскільки її розміщення на цих територіях буде доцільно.

«Це буде виходити не з бажання тої чи іншої країни. Я думаю, це буде виходити з тої системи безпеки, у першу чергу, якщо ми говоримо про Європу, яку будуть намагатися створити чи вибудувати країни-члени НАТО. Бо декілька місяців тому про це також говорив і президент Франції Емманюель Макрон, який казав, що Франція має більш активно долучатися саме до забезпечення європейської безпеки. До речі, він тоді сказав, що Франція як ядерна країна має той щит забезпечити саме для Європи», — додав політолог.

Нагадаємо, прем'єр-міністр Польщі Матеуш Моравецький заявив про бажання приєднатися до програми ядерного обміну серед країн НАТО через наміри росії розмістити свою тактичну ядерну зброю на території білорусі.

Позиція спікера може не збігатися з позицією редакції.