Проблеми, закладені в законопроєкті № 8087, не відповідають сучасним реаліям, — Кінах

Проблеми, які сьогодні закладені в текст законопроєкту № 8087, прийнятому в першому читанні, не відповідають повною мірою сучасним реаліям.

Проблеми, закладені в законопроєкті № 8087, не відповідають сучасним реаліям, — Кінах

Про це заявив президент Української спілки промисловців і підприємців, голова Антикризового штабу стійкості економіки в умовах воєнного стану Анатолій Кінах під час засідання 30 червня щодо доопрацювання законопроєкту № 8087 про кіберзахист державних інформаційних ресурсів.

«Питання кіберзахисту в суспільстві в сучасних умовах є стратегічно важливою складовою як нашої національної безпеки в цілому, так і обороноздатності. Тим більше ворог, не маючи прямих перемог на фронті, використовує всі засоби, починаючи з руйнації мирної інфраструктури, завершуючи використанням сучасних технологій, щоб збільшити масштаби повномасштабної агресії проти України. Таким чином це вимагає від нас, від держави, від Збройних сил безумовно, від інститутів влади та від усіх нас разом дуже чіткої комплексної, системної сучасної роботи з протидії цим ризикам. Відповідний законопроєкт, який ми сьогодні обговорюємо, № 8087, прийнятий в першому читанні в Парламенті, викликає в тому числі й у нас дуже багато питань», — зазначив він.

УСПП повністю поділяє головні висновки, сформульовані у зверненні Міністерства оборони України до Верховної Ради щодо законопроєкту № 8087.

«Ми вважаємо дуже важливим врахувати в законопроєкті, в остаточній редакції, незворотну інтеграцію України в європейський, світовий простір, у тому числі у сфері безпеки в цілому та кіберзахисту як дуже важливого напрямку», — додав Кінах.

За його словами, є міжнародні стандарти, які також мають бути враховані, — необхідність розподілу функцій (особливо в контексті контролю), неприпустиме створення монополізації в цій сфері, недопустимості формування умов для можливих зловживань тощо.

«Ми впевнені, що ці питання повинні також розглядатися в контексті необхідності формування системи координації дій, комплексних рішень усіх суб'єктів, які мають відношення до таких питань як кібербезпека, кіберзагрози, кібератаки. Це необхідно робити чітко, комплексно, з фіксацією контрольних функцій, повноважень і відповідальності за кінцеві результати», — підсумував президент УСПП.