Розпад росії — це задача, — Олександр Білецький

Розпад росії — це задача, це ціль, це мета. Більш того, це історична місія українців, а зараз це вікно можливостей, які відчиняються раз на 100−200 років.

Розпад росії — це задача, — Олександр Білецький

Таку думку висловив віцепрезидент з безпекових питань в Українському союзі промисловців і підприємців, військовий і політичний експерт Олександр Білецький у програмі «Популярна політика» з Мананою Абашидзе на телеканалі I-UA.tv.

«Це вікно можливостей було умовно в 610 році для нас, у 709 році, у 812 році, у 917−920-х роках. І зараз знову є це вікно можливостей. Якщо ми ним не скористаємося, то просто треба пам'ятати, що для наших дітей, для наших онуків це означає „знову“. Тобто ми відкладаємо цю війну з росією. Якщо ми її не дефрагментуємо, не розвалимо, це означає, що ми будемо в майбутньому обов'язково воювати, без заперечень. Приміть це як аксіому», — пояснив він.

На його думку, росія може існувати виключно у вигляді тоталітарної автократії.

«росія існує у вигляді того, чим вона є, виключно в стані тотальної автократії. Тобто будь-яка демократія починає її розпалювати. На прикладі того ж 17-го року, на прикладі 90-х років», — додав експерт.

Україна, за його словами, потребує державної політики з приводу росії — фундаментального державного документа, який чітко показує та пояснює українську позицію.

«Ми працюємо та працювали над створенням такого документа, але і в нас, на жаль, вище політичне керівництво країни не все розуміє, важливість таких речей. Дискурс цей є давно. Але від дискурсу до реальності, ми ж знаємо, що часто це дуже далекий шлях, коли не сформована дуже чітка українська еліта або є відсутність українських еліт, коли є відсутність консенсусу з цього приводу, коли Україна протягом довгого часу була взагалі площадкою гри російських спецслужб на найвищому рівні. Ми ж розуміємо, що до цього часу в нас такої чіткої фільтрації не було. Тобто в нас тисячі людей, які працювали на росію, на Москву, на Кремль, продовжують сидіти, працювати, щось робити. І поки це відбувається, то це для нас величезна проблема», — підкреслив Білецький.

Він вважає, що в Україні має бути чітка політика з приводу того, якою ми бачимо росію, або що ми бачимо на місці росії в майбутньому.

«І тоді не буде всіх цих божевільних голосувань у Верховній Раді. Це все речі, які мають іти в чіткому ключі. Тобто має бути спочатку прийнята державна політика. Наша мета — деколонізація та дефрагментація росії», — підсумував експерт.