Уже не політичний, а юридичний крок, — експерт про Міжнародний центр з переслідування за злочин агресії рф проти України

У понеділок, 3 липня, в Гаазі розпочав роботу Міжнародний центр з переслідування за злочин агресії рф проти України, який розмістився на базі Агентства ЄС з питань співпраці у сфері кримінальної юстиції (Євроюст).

В Гаазі розпочав роботу Міжнародний центр з переслідування за злочин агресії рф проти України
В Гаазі розпочав роботу Міжнародний центр з переслідування за злочин агресії рф проти України

Народний депутат VI-VII скликань і керівник Українського центру соціально-правових досліджень Володимир Пилипенко розповів про ефективність діяльності Центру в коментарі телеканалу I-UA.tv.

«Насправді це вагомий крок до створення в майбутньому Міжнародного спеціального трибуналу для покарання рашистів за агресію проти України. Це дуже важливо з точки зору, що це вже не політичний, а юридичний крок, оскільки це міжнародний механізм, який буде займатися фіксацією доказів і розслідуванням такого міжнародного злочину як агресія. Фактично це пришвидшить і зробить більш ефективною роботу майбутнього Міжнародного трибуналу, оскільки в цьому випадку цей Центр уже буде фіксувати злочини та здійснювати розслідування», — пояснив він.

У Центр входять представники різних держав, представники Європейського Союзу та Офісу Генерального прокурора України.

«Оскільки в нас немає поки що створеного трибуналу, який би володів юрисдикцією щодо цього злочину та займався б розслідуванням, то такий правовий механізм якраз покликаний закрити цю прогалину в міжнародному праві. І відповідно, судді трибуналу, який буде в подальшому створений, будуть оцінювати вже докази та факти, які вже збере група міжнародних слідчих, що значно пришвидшить роботу трибуналу», — зазначив експерт.

За його словами, фактично після Нюрнберзького процесу, після Другої світової війни, Міжнародний центр з переслідування за злочин агресії рф проти України — це перший випадок міжнародного розслідування злочину агресії.

«Ми можемо говорити про унікальність цього міжнародно-правового механізму, але в будь-якому випадку це правильний хід. Злочин російської агресії, на жаль, триває, і безпосередньо зараз якраз необхідно здійснювати вже розслідування для того, щоб майбутній трибунал був швидким та ефективним», — додав Пилипенко.

Першочергово Центр створений для розслідування одного злочину — злочину агресії.

«Але я не виключаю, що під час діяльності цього Центру можуть бути встановлені факти й інших міжнародних злочинів, юрисдикцією щодо яких володіє зараз Міжнародний кримінальний суд. Я не виключаю, що будуть встановлені факти вчинення такого міжнародного злочину як геноцид. Тому що питання щодо депортації українських дітей має всі ознаки геноциду, а не воєнного злочину. Я вважаю це також плюсом, що Центр може допомагати та передавати інформацію Міжнародному кримінальному суду, якщо він встановить факт іншого міжнародного злочину, зокрема геноциду. Можуть також фіксуватися й ознаки воєнних злочинів, які вчиняються. Створення такого Центру буде тільки на користь міжнародній кримінальній юстиції», — підсумував експерт.