Елемент паузи у війні, — політолог про можливий вступ України до НАТО частинами

В історії були приклади, коли включали частини нинішніх держав до лав НАТО. Наприклад, вступ Західної Німеччини в середині 1950-х років, а після — возз’єднання зі Східною Німеччиною в 1990 році.

Елемент паузи у війні, — політолог про можливий вступ України до НАТО частинами

Про це повідомив політолог Ігор Чаленко в коментарі телеканалу I-UA.tv.

«Східній Німеччині не треба було окремо вступати в НАТО. Просто стаття 5 Вашингтонського договору та загалом питання членства в Альянсі розповсюдилося й на цю територію Німеччини. Тобто в принципі такий кейс уже існував», — додав він.

Існують різні погляди на те, чи є можливість сьогодні говорити про вступ підконтрольної Києву частини України.

«Ми маємо усвідомити, що в НАТО приймають консенсусом. Багато хто може не погодитися з тим, щоб приймати безпосереднє рішення про вступ держави, де продовжується війна, до Альянсу. Тобто це означає, якщо агресор захоче далі йти та відбивати територію, підконтрольну Києву, НАТО доведеться реагувати на це все. І тому тут уже вступають у хід прагматичні безпекові питання. Я думаю, що питання безпосередньо вступу України до НАТО — це питання повного завершення війни. Але це не означає, що ми маємо й далі погоджуватися із заявами Альянсу про політику відкритих дверей. Тобто все одно ми маємо отримати пряму декларацію в підсумковій резолюції саміту Альянсу у Вільнюсі про те, що в майбутньому Україна дійсно стане членом НАТО. І це буде відбуватися відповідно до 10 статті Вашингтонського договору», — зазначив експерт.

На його думку, Альянсу вигідніше зараз мати Україну у своїх лавах, а не «залишати її в позиції посередині».

«В принципі можливість часткового вступу України до НАТО присутня, виходячи з німецького прецеденту. Але знову ж таки Німеччина була країною-агресором, яку потім розділили спеціально, і її хотіли позбавити будь-якого потенціалу (військового, економічного тощо). Україна ж сьогодні є жертвою. Тобто нас приймати частинами — це не вирішення питання. Це можна буде навіть називати певним тіньовим баном чи тіньовим вето в руках агресора, для Москви, яка просто тепер буде робити все, аби не піти з нинішніх окупованих територій», — наголосив політолог.

За його словами, ніхто не буде констатувати суверенітет росії над нині окупованими українськими територіями в разі включення до НАТО частини України.

«Тобто з юридичної точки зору просто зроблять уточнення про розповсюдження гарантій безпеки. Як на мене, це буде одним з елементів певної паузи у війні та, можливо, частиною заморожування конфлікту. А будь-яке заморожування грає в бік російської федерації. Я думаю, що краще говорити не про вступ частинами, а про ефективні гарантії безпеки окремих країн-членів Альянсу (Велика Британія, Сполучені Штати, Франція, Німеччина) до моменту вступу України в НАТО. Тут найголовніше питання — це консенсус всередині Альянсу. Я не думаю, що сьогодні всі країни НАТО погодяться з тим, щоб давати прямо зараз нам парасолю 5-ї статті. Власне через це є необхідність гарантій безпеки від окремих країн-членів. Але, звичайно, було б непогано, якби нам надавали всю необхідну зброю, яку ми вимагаємо, для того, щоб ми могли швидше звільнити власні території. Тоді б взагалі питання нашого приєднання частинами чи якісь інші гібридні варіанти не мали б сенсу навіть для обговорення», — підсумував Чаленко.

Нагадаємо, ексгенсек НАТО Андерс Фог Расмуссен в інтерв'ю RND припустив, що Україна може бути прийнята до НАТО частинами.