Саміт НАТО у Вільнюсі 11−12 липня: чого очікувати Україні?

11−12 липня у Вільнюсі відбудеться черговий саміт НАТО, який, серед найважливіших питань, розгляне продовження допомоги Україні в її боротьбі проти російської агресії.

Єнс Столтенберг і Володимир Зеленський
Єнс Столтенберг і Володимир Зеленський

Чого очікувати від цього саміту, враховуючи останні заяви високопосадовців щодо вступу України до НАТО, розповів політолог Ігор Чаленко в коментарі телеканалу I-UA.tv.

«Я думаю, що рішення буде прийматися безпосередньо в ніч на 11 липня. Ми маємо інформацію від очільника нашого ГУР Кирила Буданова стосовно змісту проєктів цих резолюцій. Він каже, що українці не будуть задоволені. Плюс ми маємо заяву Джо Байдена, що Україна не вступить зараз до НАТО. Але знову ж таки це підміна понять, бо Україна не вимагає вступу до НАТО зараз, ми просимо запрошення з відкритою датою. Тобто мова йде про те, щоб чітко показати путіну, що вся його затія з війною знову зазнала фіаско. Як Фінляндія вступила, Швеція без 5 хвилин вступила, так само вступить після війни й Україна», — зазначив він.

Експерт наголосив, що насправді вкрай важливо, що приблизно 75% членів Альянсу вже заявило про безпосередню підтримку України на шляху Євроатлантичної інтеграції, тобто щодо приєднання до НАТО.

«Я думаю, що це потужний сигнал, у тому числі й для офіційного Вашингтону, і безпосередньо для президента США Байдена. Очевидно, що для Альянсу запрошення України з відкритою датою жодним чином не вплине на ескалацію відносин з російською федерацією. Нехай росія знову каже, що її кинули, що її оточують одні вороги, але не можна йти на поводі в цього агресора, бо це буде просто його умиротворення. Зараз Україні вкрай треба ця проактивна політична позиція Альянсу. А якщо її не буде, цим скористається агресор і війна буде продовжуватися ще набагато довше», — сказав Чаленко.

Нагадаємо, міністр закордонних справ Дмитро Кулеба повідомив, що союзники НАТО дійшли згоди стосовно усунення Плану дій щодо членства (ПДЧ) на шляху України до вступу в Альянс. Тобто це рішення пришвидшує приєднання України до військового блоку.

Також результати опитування Київського міжнародного інституту соціології показали, що зараз 89% українців хочуть бачити Україну в НАТО, причому у всіх регіонах абсолютна більшість підтримують такий крок: від 79% на Сході до 93% на Заході.