Франція передасть Україні ракети великої дальності

Президент Франції Макрон повідомив на саміті НАТО у Вільнюсі про передачу крилатих ракет великої дальності Україні.

Крилата ракета Storm Shadow
Крилата ракета Storm Shadow

Про це повідомляє видання Le Mond.

Президент Еммануель Макрон заявив 11 липня, що Франція надасть Україні крилаті ракети великої дальності Scalp, щоб допомогти завдавати ударів по цілях у тилу росії.

«Ми вирішили поставити Україні нові ракети дальнього радіусу дії», — сказав Макрон після прибуття на місце проведення саміту у Вільнюсі, Литва.

«Я думаю, що для нас сьогодні важливо надіслати сигнал про підтримку України, про єдність НАТО», — додав він.

Французькі ЗМІ пишуть, що таким чином, Париж слідом за Лондоном ухвалив рішення про постачання керованих ракет класу «повітря-земля», здатних вражати фіксовані цілі на великій відстані. Досі Франція виключала таку можливість через ризик використання ракет на території росії.

SCALP, також відома як Storm Shadow, це крилата авіаційна ракета, яка призначена для знищення важливих наземних стаціонарних цілей. Ця зброя є спільною розробкою Великої Британії та Франції.

Нагадаємо, сьогодні, 11 липня, у Вільнюсі розпочався черговий саміт НАТО, який, серед найважливіших питань, розгляне продовження допомоги Україні в її боротьбі проти російської агресії.

Президент Володимир Зеленський прибуде до Вільнюса у середу, щоб зустрітися з лідерами НАТО на саміті Альянсу, до якого прагне приєднатися Україна.