F-16 з’являться в небі України у першому кварталі 2024 року, — МЗС України

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба вважає, що Україна може отримати перші літаки-винищувачі F-16 до кінця березня 2024 року, але терміни можуть зсуватися.

Літак-винищувач F-16
Літак-винищувач F-16

Про це він заявив в інтерв’ю Радіо Свобода.

На прохання озвучити терміни, коли почнуться тренування і коли Україна може розраховувати на отримання американських винищувачів F-16, Кулеба сказав: «Я думаю, що це просто дуже складний технічний момент».

«Тренування мають початися десь у серпні, можливо, на початку вересня. Паралельно буде йти підготовка юридичних рішень, необхідних для передачі літаків і самих літаків. Я думаю, що якщо до кінця першого кварталу наступного року перші F-16 будуть літати в українському повітрі, керовані українськими пілотами, то це буде відповідно до графіку. Але треба готувати інженерів, техніків, треба готувати інфраструктуру. Багато є нюансів, тому графік може зсуватися. Але зараз і міністр оборони тут працює дуже активно. Ми робимо спільно все для того, щоб максимально пришвидшити цей процес», — додав Кулеба.

Із приводу ракет дальнього радіусу дії ATACMS Кулеба сказав, що США ще не ухвалили це рішення з «доволі об’єктивних» причин. «Ми з ними працюємо», — сказав міністр.

Він додав, що Сполучені Штати ухвалюють рішення щодо надання Києву деяких інших типів зброї, і це теж «дуже складні рішення», але «вони їх ухвалюють, менше з тим».

«Я можу сказати тільки, що я не вважаю, що рішення по ATACMS навмисно не ухвалюють. Я не бачу цього. Там є певні проблеми, є певні аспекти, для яких потрібно знайти рішення для того, щоб це було надано. Але США роблять реально дуже багато для нас. Ми їм за це дуже вдячні. Тому і язик не повертається їх за це критикувати», — сказав міністр закордонних справ України.

Нагадаємо, на початку липня глава Військового комітету НАТО Роб Бауер заявив, що Україна не отримає сучасні західні винищувачі, поки не завершиться її контрнаступ.