Дуда може відправити в Україну миротворців: що це означає?

Анджей Дуда, президент Польщі, не виключає ймовірність розміщення військових з Польщі на території України у випадку ухвалення рішення про проведення переговорів та здійснення «миротворчої операції».

Анджей Дуда
Анджей Дуда

Про що це свідчить, для i-ua.tv розповів політолог Ігор Чаленко.

«Участь миротворців після завершення активних бойових дій — це наслідок зупинки активних обстрілів десь на лінії розмежування на фронті. Таким чином використання миротворців необхідно для демілітаризації території вздовж всієї смуги. Знову ж таки, не дивлячись на внесок Польщі у допомогу Україні, її вклад з економічної точки зору та допомогу українським біженцям, насправді фраза Дуди про відправку миротворців висловлена не дуже вчасно. Також це не відповідає баченню завершення війни, як це розуміє Україна. Нагадаю, що ЗСУ планують вийти на кордони 1991 року та вигнати окупантів зі своєї території. Тому в нинішніх умовах використання іноземних миротворців будь-то сили НАТО чи інші варіанти, позбавлені сенсу. Хоча зрозуміло, що обговорюються різні варіанти. Ми бачили чергову заяву президента Чехії, що Україна має показати клас в цьому році, а після цього сідати за стіл переговорів, інакше нам будуть зменшуватися поставки західної допомоги. До таких заяв треба ставитися обережно», — каже І. Чаленко.

За його словами, обговорюються різні варіанти та бачення закінчення війни.

«Ми пам’ятаємо слова президента Франції Макрона, який робить ставку саме на літній наступ ЗСУ. Все залежатиме від ситуації на полі бою. Тому будуть посилюватися позиції, тих, хто кричатиме про перемовини з рф тут і зараз»,-резюмує політолог.