Вступ України до ЄС: політолог розповів, яких подарунків очікувати до кінця року

Президент Сербії Александар Вучич заявив, що країни Заходу готують для України «великі подарунки» — а це реальні перемовини про вступ України до Євросоюзу.

Вступ України до ЄС
Вступ України до ЄС

Про що в коментарі для i-ua.tv розповів політолог Ігор Чаленко.

«В грудні нам мають дати висновки з боку Єврокомісії, щодо виконання рекомендацій ЄС. Це усний висновок стосовно 7 пунктів, два з яких ми вже виконали. Тобто Президент Сербії Александар Вучич заявив, що країни Заходу готують для України «великі подарунки» та їх слід очікувати до кінця поточного року, а це реальні перемовини про вступ України до Євросоюзу. Тобто це початок великого шляху. Це і є подарунок для України «, — каже експерт.

За його словами, до парламенту з ЄС приїжджала делегація, яка обговорювала виконання цих рекомендацій. Тож українська влада буде інтенсифікувати свою діяльність з точки зору виконання цих 7 пунктів.

«Друга тема, яка обговорювалася підтримка з боку ЄС до 2027 року. Про це першою заявила Урсула фон дер Ляйн. Це 50 млрд євро, які включатимуть кредити та гранти, а також різні проєкти. Натомість Україна має представити реалістичну програму відновлення, не візію, а конкретні проєкти. Тому уряд буде готувати документи для отримання відповідних ресурсів для відбудови нашої держави до 2027 року», — каже експерт.

Він нагадав, що українська влада встановила для себе маркер, щодо вступу України до ЄС — це два роки.

«Чи не занадто це оптимістично? Однак Євросоюзу вигідно вкладатися у відновлення України, як у майбутнього члена. Однак Україні доведеться виконувати своє домашнє завдання. Очевидно, що нам виставлять низку вимог. Ми бачимо аналогію з Туреччиною, яка десятки років проводила перемовини про вступ до ЄС, а з 2016 року вони були заморожені. Вступ України залежатиме від двох сторін. Політична воля України на даному етапі зашкалює — за 92% громадян за вступ до ЄС. В Євросоюзі є певні скептики. Тому більшість країн ЄС бачать туди вступ України до 10 років. Це може статися набагато швидше. Я б це окреслив в районі 5−6 років. Все залежить від реальної внутрішньої работи української влади та співробітництва з нашими західними партнерами», — резюмує експерт.