Байден готує НАТО до тривалого конфлікту з рф, — The New York Times

Президент США Джо Байден готує НАТО до тривалого конфлікту з росією, проводячи паралель із холодною війною.

Виступ президента США Джо Байдена у Вільнюському університеті, 12 липня
Виступ президента США Джо Байдена у Вільнюському університеті, 12 липня

Про це пише The New York Times, аналізуючи промову президента США після закінчення саміту Альянсу у Вільнюсі.

Завершуючи саміт НАТО, присвячений війні в Україні та іншим викликам, які швидко змінюються, президент Байден пообіцяв, що Альянс протистоятиме російській агресії стільки, скільки буде потрібно.

Його промова готує американців і країни НАТО до протистояння, яке може тривати роками. Байден поставив це як випробування волі з президентом росії володимиром путіним, який не виявив жодного бажання відмовитися від вторгнення, яке пішло не за планом, але втягнуло його у війну на виснаження.

Згадки Байдена про протистояння Радянському Союзу відрізняли цю промову від попередніх — хоча адміністрація до цього часу відкидала більшість порівнянь із холодною війною.

«Америка ніколи не визнавала радянську окупацію Балтії», — сказав пан Байден радісному натовпу. І він чітко дав зрозуміти, що, у свою чергу, вона ніколи не визнає територіальну анексію путіна.

На зустрічі також було відчуття, що НАТО вступає в тривалу боротьбу з росією. Комюніке описує досягнення росії в галузі ядерної зброї, космічних апаратів, кібервійни та дезінформації, а також зобов’язує членів до нових витрат і нових партнерств для протидії цьому в усіх цих сферах.

Жодного разу у своїх публічних коментарях лідери НАТО не обговорювали переговори з росією щодо припинення вогню.

Нагадаємо, 11−12 липня у Вільнюсі відбувся черговий саміт НАТО. Офіційного запрошення до членства в НАТО Україна не отримала, проте здобула спрощену процедуру вступу та запевнення лідерів у тому, що стане членом Альянсу після перемоги.