Політолог підбив підсумки саміту Україна — НАТО у Вільнюсі

Для рф вступ України до НАТО означатиме закінчення війни.

Підсумки саміту Україна – НАТО
Підсумки саміту Україна – НАТО

Про це під час ефіру заявив політолог Олексій Якубін.

" Не все є так супер добре, якби нам хотілося, але й не все так погано, як пишуть деякі експерти в своїх коментарях в соцмережах. Дійсно, романтики вважали, що Україна швидко отримає запрошення до НАТО, але було зрозуміло, що приймати нас до Альянсу під час війни з рф не готові. Ми багато разів чули від країн НАТО, що вони будуть нам допомагати, але не будуть воювати з рф. На цьому саміти ми це побачили. Однак ми отримали важливе рішення, що приєднання України до НАТО буде без ПДЧ, так саме, як це зробила Фінляндія. Також всі країни члени НАТО засвідчили, що готові прийняти Україну до НАТО. Жодна країна не висловилася проти. Нагадаю, що на саміті в Бухаресті такими країнами були Німеччина, Франція та США, які просто спостерігали. У Вільнюсі вивісили 33 тисячі українських прапорів, тобто намагалися підкреслити, що Україна має стати 33 членом НАТО", — каже експерт.

При цьому експерт підкреслив, що європейські політики в умовах війни бояться того, що приєднання України тут і зараз до Альянсу, буде означати війну між рф та НАТО.

«США вважають, якщо Україна отримає інвайд, то це означає, що росія, як яблуко впаде прямо в руки Китаю. США ж ще не закрили питання, щодо перемовин з рф в майбутньому. І це також відіграло свою роль», — каже експерт.

Також він підкреслив, що за результатами саміту можна побачити, що країни Великої сімки і далі готові підтримувати Україну.

" Ми маємо домовитися з кожною з цих країн окремо про договори, які будуть ратифіковані їх парламентами та нашою Радою. Тоді це буде мати міжнародно — правовий реальний вимір. Формулювання, які ми чули з боку НАТО, свідчать, що мають змінитися умови для того, щоб Україна могла отримати запрошення до Альянсу. Ми чули про боротьбу з корупцією. Однак, є країни, які приєднувалися до НАТО, наприклад, Албанія та інші, які мають не менший рівень корумпованості у владних структурах. Їх прийняли до НАТО, тому що там не було війни", — каже експерт.

Він підкреслив, що заяви про те, що Україну візьмуть до НАТО, коли завершиться війна, це насправді піввідповіді.

" Незрозуміло, що мається на увазі. Зокрема, коли рф перестане вести активні бойові дії, чи коли буде певний етап перемир’я, або коли ми повністю звільнимо нашу територію, в межах кордонів 1991 року. Країни НАТО в цьому питанні залишили туман. І тут є питання і до наших дипломатів, адже вони мають вести про це перемовини. Не виключаю, що за лаштунками нашим дипломатам вже сказали, коли складуться такі умови. Тобто, коли саме нас приєднають до Альянсу. Ми вигідні для НАТО, адже у нас є високо натренована армія в районі 1 млн людей. ЗСУ вже багато в чому працюють по натівським стандартам. Тому не виключаю, що туман, щодо умов вступу є навмисним, щоб країна агресор не розуміла, що мається на увазі під вступом України до НАТО. Адже, якщо виходити з фрази, що Україну візьмуть у Альянс, коли закінчиться війна, то тоді рф буде робити все, щоб війна ніколи не закінчилась та Україну не прийняли в НАТО. Для рф вступ України до НАТО означитиме закінчення війни. росія тоді не зможе нічого зробити, щоб повернути Україну в зону свого впливу", — резюмує експерт.