Медицина все більше віддаляється від пересічного українця, — Олег Панасенко

Міністерство охорони здоров’я України створенням робочої групи з посилення ролі приватних закладів охорони здоров’я у відновленні та розвитку системи охорони здоров’я в черговий раз довело, що нинішня влада, так само як і попередня, чітко тримається курсу на знищення державної й комунальної медицини та заміни її на приватну медицину.

Медицина все більше віддаляється від пересічного українця, — Олег Панасенко

Таку думку висловив голова Вільної профспілки медичних працівників України Олег Панасенко в коментарі телеканалу I-UA.tv.

«Нікого з можновладців не турбує питання, а яким чином населення України буде оплачувати ці так звані медичні послуги приватним медичним закладам? На фоні зубожіння нашого народу, спаду економіки, втрати робочих місць, штучного доведення державних і комунальних лікувальних закладів до банкрутства через зниження фінансування медицини за рахунок державного бюджету та навмисно занижені тарифи Національної служби здоров’я України медицина все більше віддаляється від пересічного українця, якому стає все більше і більше не по кишені оплатити так звані медичні послуги», — пояснив він.

За його словами, єдиним правильним балансом між державною і приватною медициною є ухвалення Закону «Про державну соціальну страхову медицину», проєкт якого був зареєстрований у Верховній Раді ще 12 травня 2020 року за № 3464.

«Головним положенням цього законопроєкту є те, що такі напрямки медицини як, наприклад, педіатрія, психіатрія, фтизіатрія, онкологія, сімейна медицина, екстрена медична допомога та пов’язана з нею ургентна допомога повинні фінансуватися за рахунок окремих конкретних програм державного бюджету, а, наприклад, планова хірургічна допомога повинна оплачуватися за рахунок страхових полісів. Таким чином, населення нашої країни буде захищено як бюджетними виплатами, так і страховими полісами», — зазначив експерт.

Однак, на його думку, цей закон, який робить кожну копійку в медицині прозорою, навряд чи буде прийнятий за нинішньої влади.

«Цій владі вигідна концентрація всіх коштів на медицину в одних руках і подальший їх дерибан руками злочинної організації Національна служба здоров’я України, яка навмання встановлює занижені тарифи за оплату медичної допомоги, наданої державними та комунальними закладами. При цьому навіть територіальні громади — власники комунальних лікувальних закладів — не можуть дофінансувати зарплату медикам через присутню заборону на законодавчому рівні», — підсумував Панасенко.

Нагадаємо, міністр охорони здоров’я Віктор Ляшко створив при МОЗ робочу групу для розробки та впровадження додаткових механізмів відновлення й розвитку медичної галузі. Це зробили для посилення ролі приватних закладів охорони здоров’я у відновленні та розвитку системи охорони здоров’я.