Через демографічну кризу ми матимемо країну пенсіонерів — експерт

Якщо молоді люди продовжать виїжджати з України, то у нас після війни залишиться 6 млн працездатного населення та 10, 5 млн пенсіонерів.

Через демографічну кризу ми матимемо країну пенсіонерів — експерт

Про це в коментарі заявив експерт з соціальних питань Андрій Павловський.

" Дійсно судячи з опитувань біженців- переселенців, які зараз знаходяться в Німеччині, більшість з них хочуть там залишитися назавжди. А це більшість третини українців, які там перебувають. Лише малий відсоток українців планує повернутися назад після закінчення війни. Тобто, чим довше продовжуватиметься війна, тим більше людей матимуть бажання там залишитися. Чим далі продовжуватиметься війна, тим більше людей матимуть бажання там залишитися. Тим більше, що соціальні умови за кордоном набагато краще", — каже експерт.

Він підкреслив, що влада не докладає зусиль, щоб повернути в Україну людей, які зараз за кордоном.

" А це за різними оцінками від 6 млн до 8 млн українців. Для того, щоб їх повернути назад — все впирається у житло та роботу. Зокрема достойну заробітну плату, а також освіту для дітей та соціальну інфраструктуру. Поки війна продовжується не видно реальних кроків з боку влади, що вони роблять все для того, щоб людям було куди повернутися", — каже експерт.

За його словами, влада не переймається за демографічну кризу.

" Зокрема, Мілованов каже в цьому немає нічого страшного, адже замість українців можна буде завести в країну мігрантів з Азії та Африки. Тому може змінюватися расовий склад. Українців може з часом стати менше. Тому це вже буде не Україна, а якась інша країна. Крім того, якщо влада вже зараз нічого не почне робити для повернення людей, ми матимемо країну пенсіонерів. В Україні зараз десь 10, 5 млн пенсіонерів. Тож працюючих людей буде менше, ніж пенсіонерів. Якщо молоді люди продовжать виїжджати з України, то у нас після війни залишиться 6 млн працездатного населення та 10, 5 млн пенсіонерів. Тому ці 6 млн громадян будуть змушені витягувати на собі всіх непрацездатних. В тому числі пенсіонерів, дітей та інвалідів й бюджетників. А це вже критична ситуація для держави", - резюмує А. Павловський.

Нагадаємо, що з понад одного мільйона українських біженців, які приїхали до Німеччини, рятуючись від війни, 44% сподіваються залишитися в країні, свідчать дані опитування.