Звільнення когось з генералів рф навряд чи вплине на хід війни, — політолог

Звільнення когось з генералів рф навряд чи вплине на хід війни в Україні. Річ у тому, що хід війни розвернувся в інший бік і просувається в бік поразки путіна.

Сергій Суровікін і володимир путін
Сергій Суровікін і володимир путін

Таку думку висловив політолог Володимир Воля в коментарі телеканалу I-UA.tv.

The Wall Street Journal з посилання на свої джерела повідомив, що російська спецслужба затримала щонайменше 13 високопоставлених військових, у тому числі генерала Сергія Суровікіна, у зв’язку із заколотом Євгена Пригожина; 15 офіцерів відсторонили або звільнили.

«Тут питання в тому, наскільки це правда, а також кого затримали. І це визначатиме, наскільки це впливатиме на військову ситуацію. Я думаю, що треба говорити конкретно про персоналії. Але загалом на настроях росіян навряд чи що позначиться, тому що всі питання висвітлюються виключно російською пропагандою в просторі, який контролюється майже на 100% росією. Тому для того, щоб поширювати якійсь негативні настрої щодо влади через звільнення тих чи інших військових, потрібно мати певну конкуренцію в інформаційному просторі. Кремлівська пропаганда будь-яку конкуренцію знищила, усе контролюється Кремлем. Тому в умовах відсутності плюралізму в інформаційному просторі росії навряд чи матиме якийсь розголос, ефект або певне емоційне забарвлення та чи інша подія, якщо це не буде поширюватися російською пропагандою», — пояснив він.

Загалом, за його словами, військово-політичне керівництво не впливає в росії ні на що, оскільки там люди, поставлені путіним.

«Це виключно виконавці, вірні путіну. Тут питання в тому, хто є ефективними генералами. Поки що ми бачимо, що росія багато завдань вирішувала навіть не завдяки військовим талантам, а через те, що просто мали перевагу в кількості артилерійських систем, снарядів, боєприпасів, і що завалювали людьми українські позиції, коли штурмували Бахмут, Соледар. Тому тут питання про таланти командирів говорити важко в такій ситуації, і важко говорити про те, чиє звільнення може призвести до падіння військової спроможності росії на фронтах», — зазначив експерт.

Політолог підкреслив, що хоча зараз і немає великих різких змін на фронтах, але ті зміни, які є, показують, що росії не вдається повернутися до масштабних наступальних операцій.

«У них таких можливостей немає, немає з червня минулого року. Там була спроба просунутися, вони захопили Соледар і Бахмут. Але якщо говорити про відстань, яку вони пройшли, за який час, то це майже нічого на карті. Тобто за 9 місяців вони просунулися не на велику відстань. Це значить, що в них немає вже наступального потенціалу, а їхні командири, які керували військовими операціями, теж не знайшли способів і ресурсів для того, щоб організувати якийсь масштабний, стратегічний російський наступ із захопленням великих частин території», — резюмував Воля.

Позиція спікера може не збігатися з позицією редакції.