Експерт розповів, чому в Україні досі не працює ленд-ліз

Ленд-ліз пришвидшив би постачання винищувачів F16 Україні.

Чому в Україні досі не працює ленд-ліз
Чому в Україні досі не працює ленд-ліз

Про це в коментарі заявив політолог Ігор Рейтович.

«Ленд-ліз дійсно міг би пришвидшити постачання винищувачів Україні F16. Однак питання в тому, що навіть постачання за ленд-лізом F16 залежало б від рішення адміністрації США. Оскільки такого рішення поки немає, то ленд-ліз кардинально не змінив би ситуацію. Адже має бути політичне рішення про те, що саме США постачають Україні літаки. Це можна зробити і без ленд-лізу, за звичайними двосторонніми угодами. Тут питання в наявності політичної волі. Її зараз немає щодо постачання ракет ATACMS Україні. Тому не важливо є ленд-ліз чи ні. Якщо така політична воля буде, їх поставлять доволі швидко», — каже експерт.

При цьому він підкреслив, що Україна не може відмовитися від ленд-лізу, тому що це рішення американської влади.

«Однак, те, що досі не запрацював ленд-ліз, свідчить про те, що Україні поки вистачає обсягів допомоги, які сьогодні надають США. Тобто вони вважаються достатніми з боку американської влади. У Вашингтоні не бачать необхідності додатково запускати формулу у вигляді цього ленд-лізу, оскільки переважна більшість допомоги, яку отримує Україна від США, є безповоротною. Тобто її не треба повертати у вигляді збереженої техніки та за неї не треба платити», — каже експерт.

Він нагадав, що ленд-ліз передбачає повернення чи оплату допомоги, яку отримувала Україна.

«Тому скоріш за все ленд-ліз поки не запрацював, адже немає сенсу запускати цю програму. Більше поставок зброї від США все одно не буде. Адже і так у США вже не вистачає необхідної техніки, спорядження та обладнання для України. По- друге, Україна мала б заплатити за поставки озброєння. Це якраз позиція США, а не України, яка не відмовляється від ленд-лізу», — каже експерт.