Українцям дозволили самостійно вивчати ПДР: адвокат назвав ризики

В Україні узаконено самостійну підготовку до теоретичного іспиту на права. Однак це призведе до тіньового бізнесу по видачі прав.

Вивчати ПДР тепер можна буде не відвідуючи автошколу
Вивчати ПДР тепер можна буде не відвідуючи автошколу

Про це в коментарі i-ua.tv заявив адвокат Ростислав Кравець.

«Ми постійно намагаємося вигадати якийсь велосипед. Є відповідний досвід країн. Тому людина має приходити на навчання й отримувати знання в автошколі. Звичайно можна отримувати знання дистанційно чи за допомогою інших осіб. Дійсно 1−2% зможуть самостійно вивчити ПДР, але, як показує досвід для реального отримання знань має бути вчитель», — каже адвокат.

За його словами, те, що прийняла Рада направлено на створення тіньового бізнесу по видачі водійських прав.

«Навчання повинно бути офлайн. Таким чином ми зможемо зменшити ризики ПДР та навести лад на дорогах, тому що просто самостійно вивчивши теорію, без спілкування з фахівцями в цій галузі, нічого доброго не буде. Це все одно, що майбутній лікар буде вчити по книжках, не маючи спілкування з практикуючими лікарями. Ця ініціатива показує тотальне нерозуміння нардепами державотворення», — резюмує експерт.

Нагадаємо, що українцям дозволили не відвідувати автошколи під час навчання водінню. Відповідний проєкт закону № 7354 ухвалила в цілому Верховна Рада — його підтримав 271 народний депутат. Він набуде чинності через 90 днів після підписання президентом і публікації.