На появі платних доріг під час війни хочуть заробити — економіст

Окупність автобанів буде складати близько 30 років. Тому наразі все це виглядає, як спосіб заробити на промоушені проєкту.

На появі платних доріг під час війни хочуть заробити
На появі платних доріг під час війни хочуть заробити

Про це під час ефіру заявив економіст, експерт Аналітичного центру «Об'єднана Україна»

«Поява платних доріг під час війни — це абсолютно недоречно. Крім того, автобани можуть носить тільки транзитний характер. Умовно кажучи автобани мають перетинати країну з півночі на південь чи з інших напрямків. Це мають бути транзитні не скрізні маршрути. Тільки тоді вони будуть цікаві перевізникам. Адже окупність автобанів залежить від перевезення промислових вантажів. Легкові авто можуть приносити прибутки на автобанах завдяки туристичним потокам. Очевидно, що в найближчі роки в Україні не очікується туристичний бум та транзитний потік. Хоча ми можемо формувати напрямки для транзиту вантажних авто. Все це має робитися в чіткій кореляції з розвитком транснаціональних маршрутів. Україна може приєднатися до багатьох з них», — каже експерт.

На його думку, те, що нам зараз пропонують — створення локальних платних доріг, в деяких областях України — абсолютно безглуздо.

«Це не принесе жодних прибутків. Відповідно ми маємо розуміти, що окупність автобанів буде складати близько 30 років. Тому наразі все це виглядає, як спосіб заробити на технічно- економічному обґрунтуванні та самому промоушені проєкту. Хоча ці проєкти абсолютно безглузді», — резюмує економіст.