Експерт назвав ризики наступного опалювального сезону

З 30 пошкоджених електростанцій, до початку опалювального сезону, капітально відремонтують тільки 5, тому слід готуватися до відключень світла.

ризики наступного опалювального сезону
ризики наступного опалювального сезону

Про це i-ua.tv заявив експерт Інституту енергетичних стратегій Юрій Корольчук.

«Є відкрита інформація, що в минулому році через ракетні удари була сильно пошкоджена електромережа. Однак до кінця немає відкритої інформації, що саме було пошкоджено та наскільки сильно. А також, які суми потрібні на відновлення. При цьому минулою зимою нам казали, що це буде найскладніша зима за часів незалежності України. Однак через те, що у нас та у Європи було достатньо газу, минула зима не була найважчою. Було стабільне газопостачання. Саме цей фактор став вирішальним для проходження опалювального сезону, бо зима була м’якою, не було морозів», — каже експерт.

Він підкреслив, що саме м’яка зима допомогла енергетикам. Наступна зима буде складна тим, що пошкодження електромережі не ліквідували.
«Були проведені оперативні ремонти, що дозволило відновити електропостачання споживачам. В свою чергу ДТЕК та інші компанії мають відновити повну діяльність, а не обходитися оперативними ремонтами. Тобто з 30 пошкоджених електростанцій, до початку опалювального сезону, капітально відремонтують тільки 5», — каже Ю. Корольчук.

За його словами, погодні умови можуть призвести до того, що у споживачів не буде електроенергії по 12- 24 години.

" Сподіватися на теплу зиму дуже наївно. Тому енергетики кажуть, що зима буде важкою. В ДТЕК, вважаючи, що у людей є гроші, кажуть, що треба запасатися генераторами та бензином. Це нагадує вислів королеви Марії-Антуанетті, яка заявила — якщо у них немає хліба, нехай їдять тістечка! В Офісі Президента та уряді розуміють, що вони нічого не змогли зробити для того, щоб вирішити проблему з електроенергією. Хоча б вони могли попросити допомоги у МВФ чи Великої сімки. Притиснути європейські країни до стіни, щоб вони дали гроші. Адже з лютого ніхто з західних партнерів Україні грошей на це не давав", — резюмує Ю. Корольчук.