До війни перед українцями стояли питання: вмерти, вкрасти, іммігрувати — експерт

Політика дешевої робочої сили в Україні призвела до катастрофічних наслідків.

Сергій Кондрюк
Сергій Кондрюк

Про це під час ефіру заявив фахівець з ринку праці і трудових відносин Сергій Кондрюк.

«Війна, яка зараз йде з великими втратами для України, потребує відповіді, а що таке перемога? Нам нав’язують думку, що перемога — це повернення територій України 1991 року. Однак повернення територій не є перемогою. Не є перемогою, коли на звільнені території повернеться Ахметов, Пінчук та інші й в Україні знову почнеться неоолігархат. Знову почнуться злидні, порівняно з іншими країнами. Ми маємо констатувати, що до війни Україна була найбіднішою країною в Європі. Ми інколи за ці 30 років наздоганяли Молдову. З рештою ми були постійно в хвості, щодо якості життя в Європі. Це звинувачення всім попередникам Зеленського, а також до нього. Всі президенти починаючи з Кучми і закінчуючи Зеленським, сповідували дешеву робочу силу, як головну інвестиційну перевагу. Зеленський вперше усвідомив ці помилки та запропонував дві тези, що перемога України, це перемога не тільки на фронті. Це перемога і в якості життя українців», — каже експерт.

За його словами, переможці мають повернутися в країну та будувати її.

«Українці мають отримувати плюс 130% до зарплати порівняно з нашими сусідами. Адже можливостями, якими володіє Україна, не володіє жодна з країн сусідів. Щодо Польщі є питання. Насправді політика дешевої робочої сили в Україні призвела до катастрофічних наслідків. Ми очікували, що в країну хлине інвестиційний капітал. Саме про це всюди кричав експрезидент Кучма. До речі, про це кричав і Порошенко. Насправді ж Україну перетворили на дойну корову. Саме через це якість та тривалість життя українців катастрофічно падали. Відповідно їх платоспроможність падала, а купувати товари на послуги на території України було просто неможливо. В результаті ми мали велику смертність та розвал робочих місць. А це криміналізація та тіньова економіка, а також втеча робочих рук та мізків за кордон. Понад 150 млрд доларів виробляли українці за межами країни. Ви тільки уявить, якби українці мали б гідну зарплату та виробляли обсяги такої продукції у нас в країні. До війни перед українцями стояли питання: вмерти, вкрасти, іммігрувати. Нічого іншого політика дешевої рабсили нам не пропонувала», — каже експерт.

На його думку, всі, хто підтримував цю політику прямо чи опосердковано, а це всі уряди та так звані роботодавці та профспілки, які шляхом соціального діалогу освячували дешеву політику робочої сили.

«Всі вони мають бути притягнуті до відповідальності. Саме про це і сказав президент. Це сильний повштох до змін. Зокрема, це зміни стосуються дешевезни робочої сили», — резюмує експерт.