Експерт розповів, коли запрацює Спецтрибунал проти рф

Чим більше країн долучається до коаліції, тим чіткіше можна говорити про створення Спецтрибуналу.

Спецтрибунал проти рф
Спецтрибунал проти рф

Про це заявив юрист, народний депутат VI-VII скликань і керівник Українського центру соціально-правових досліджень Володимир Пилипенко в коментарі телеканалу I-UA.tv.

«Все буде залежати, яким чином буде створено Спецтрибунал. Чи це буде на підставі міжнародного договору між державами, які входять до коаліції та висловили підтримку у створенні Спецтрибуналу для засудження рашистів за злочини з агресії. Або ж це буде створено завдяки договору між Україною та ООН, її члени є в цій коаліції. Можливо ж Спецтрибунал буде створено на підставі резолюції Генасамблеї. Питання стоїть в тому, що чим більше країн долучається до коаліції, тим чіткіше можна говорити про створення Спецтрибуналу. Тобто питання зараз стоїть не в кількості членів для його створення. Нагадаю, що коли створювали Нюрнберзький трибунал для цього було достатньо кількох держав», — каже експерт.

За його словами, Україні не варто чекати на завершення війни — Спецтрибунал потрібно створювати вже зараз.

" Широка коаліція, яка зараз є — а це близько 40 держав, вже може працювати над його створенням. Однак треба проводити дипломатичні перемовини, зокрема, з тими державами, які не є в коаліції. А також з США, які хочуть створити гібридний трибунал на основі національного законодавства та міжнародного права. Однак він не підходить, бо ми ведемо мову про засудження агресії. Останнє засудження було лише під час Нюрнбергу. Тому трибунали гібридного клану тут не підходять. Тому зараз головне питання у формі цього трибуналу. Як саме він буде створений. Тобто на підставі чого", — підкреслює експерт.

За його словами Спецтрибунал реально створити найближчим часом, якщо на це буде політична воля держав, які приєдналися до коаліції.

" Звичайно хочеться притягнути рашистів до відповідальності, якнайшвидше. Однак міжнародні злочини агресії не мають термінів давності. Коли б Спецтрибунал не створили, покарання рашистів та вищого політичного керівництва все одне буде", — резюмує експерт.

Нагадаємо, що до коаліції (Core Group) зі створення Спеціального трибуналу щодо злочину агресії росії проти України увійшли представники 38 держав та декілька представників міжнародних організацій, які вже провели низку робочих зустрічей.