Майбутні депутати знаходяться не у Конча- Заспі, а у громадах — експрет

Вже зараз треба готуватися до переобирання депутатів та президента. Всі вони знаходяться не в Конча- Заспі, а у громадах.

Майбутні депутати знаходяться не у Конча- Заспі, а у громадах
Майбутні депутати знаходяться не у Конча- Заспі, а у громадах

Про це сказав голова правління ГО «Громадська рада самоврядування» Микола Сергєєв у програмі «Суспільні діалоги» з Олексієм Якименком на телеканалі I-UA.tv.

«Стратегію розвитку країни та громадянського суспільства повинен був визначити фаховий склад команди президента. Вона досі не визначена. Нам треба навчитися обирати президентів. Вже зараз треба готуватися до переобирання депутатів та президента. Всі вони знаходяться не в Конча- Заспі, а у громадах. Там є активні та розумні люди, на яких варто звернути увагу. Інститути громадянського суспільства існують в кожній громаді. Їх просто потрібно підтримувати та розвивати», — каже експерт.

Він підкреслив, що громади є основою громадянського суспільства.

«Держава створюється з громад — це основа. Якщо ми будемо рівномірно розвивати аграрні громади та міста, наукові та виробничі центри, все запрацює. Не варто сподіватися, що Київ всіх прогодує. Яскравий приклад тому, як голова Київміськубуду Кушнір вивозів статики за кордон, замість того, щоб будувати. І він не один, хто так зробив. До речі, фахова спільнота архітекторів піднялася проти містобудівного закону. Адже всі бачили, що він розробляється під містобудівну мафію», — каже експерт.

Він підкреслив, що архітектори будуть будувати біля міст красиві кластери, а в аграрних громадах будуть розбудовувати виробництво, тільки коли почнуть розвиватися аграрні громади.

«Для цього мають виділяти землю для переробки та глибокої переробки продукції. Треба створювати робочі місця біля своїх аграрний громад, а не віддавати їх під рапс та зернові. Для цього треба строювати та спілкуватися в центрах спільної творчості. Також напрацьовувати плани розвитку громади та долучати експертних фахівців, створювати нові стратегічні плани відбудови та розвитку. Треба створювати лідерський, фаховий колектив», — каже експерт.

За його словами, економічний фонд розвитку громад можна створити окремо, як і залучати інвестиції на конкретні проєкти.

«Плани стратегічні існують. Їх просто треба переглядати з активним та розумним суспільством, а також з експертами. Треба визначити пріоритети. Головне тут економічний розвиток громади. Має буди незалежність від бюджету держави. Тобто створення своєї внутрішньої економіки, яка дасть гроші в громаду. Таким чином створяться робочі місця, а люди почнуть привозити інвестиції з закордону. До нас у громади потягнуться інвестори», — резюмує експерт.