Військовим полегшали звільнення у запас

Президент підписав закон, який спрощує виведення тимчасово непридатних до служби військовослужбовців у запас.

Військовим полегшали звільнення у запас
Військовим полегшали звільнення у запас

Новину оприлюднено на сайті Верховної Ради України.

Володимир Зеленський підписав прийнятий ще у березні законопроєкт № 8169, який вносить поправки до закону «Про військовий обов’язок і військову службу» в частині про проходження громадянами військової служби та служби у військовому резерві.

Згідно з новими поправками, тепер військовослужбовці, які під час дії воєнного стану будуть визнані військово-лікарськими комісіями непридатними за станом здоров’я до військової служби з переглядом через 6−12 місяців, можуть бути звільненими в запас.

Також закон вперше встановлює обов’язковий випробувальний термін від 1 до 6 місяців для бійців, уперше прийнятих на військову службу за контрактом.

Закон набирає чинності з дня, наступного за днем його опублікування.

«Мілітарний» також повідомляв про підписання президентом закону, який дозволить звільнятись зі служби військовослужбовцям у разі, якщо їхні близькі родичі загинули або зникли безвісти в період воєнного стану.

Ідеться про випадки, коли близькі родичі військовослужбовців загинули або зникли безвісти під час заходів із гарантування національної безпеки та оборони, стримування збройної агресії російської федерації в Донецькій і Луганській областях, а також під час гарантування національної безпеки і оборони, відсічі й стримування збройної агресії проти України під час дії воєнного стану.

У документі зазначено, що до близьких родичів належать чоловік, дружина, син, дочка, батько, мати, дід, бабуся, рідні брат (сестра) військовослужбовців.