В Україні хочуть запровадити цифровий концтабір — Президент групи ІТ компаній

Згідно з законопроєктом № 8087, в Україні хочуть запровадити цифровий концтабір, як це вже зробили в рф.

цифровий концтабір вже за крок до появи в Україні
цифровий концтабір вже за крок до появи в Україні

Про це під час ефіру заявив Віце-президент УСПП з питань інформаційних технологій, засновник групи інтернет-компаній «Адамант» Іван Пєтухов.

«Згідно з законопроєктом № 8087 нардепи хочуть поставити свої „індикатори безпеки“ на інформаційні мережі кожного, зокрема в інформаційно- комунікаційні системи Міноборони та ЗСУ. Це вже запах не грошей, а зради, адже таким чином можна буде контролювати Міноборони та ЗСУ. Нардепи посилалися на нову Європейську безпекову Директиву NIS 2, вона прийшла на заміну (першої) NIS в Європі, агрегувавши та вдосконалюючи все що існувало до неї. Однак деректива не може порушувати право власності та приватного життя про що чітко в ній йдеться. Також в дерективі зазначено, що це не стосується сектора безпеки та оборони. Тобто в ЄС проти втручання у сектор безпеки та оборони, а те, що прописано в законопроєкті № 8087 — робиться в рф. У них фсбшна структура», — каже І. Пєтухов.

За його словами, згідно з законопроєктом № 8087, влада хоче контролювати безпекове середовище, тобто трафік.

" Зараз, якщо на мережі провайдера чи оператора зв’язку, з’являється погана кіберактивність, то звісно, кожен сам себе лікує. Але законопроєкт № 8087 не про лікування, а про звітування. 90-ті повертаються, тобто буде ходити служба та «обілечувати» всіх, хто підпадає під дію цього закону… вони можуть перевірити, як обробляється конференційна інформація. А для цього ми заберемо ноутбук, флешдіск та все інше. Тут нічого немає про боротьбу з рф. На цю посаду може попасти умовний Наумов та відстукувати все Сівковичу чи комусь ще, про те, що відбувається в Генштабі. Можуть бути виключення для ГУР, але не для всієї структури. Хіба можна протягувати такий законопроєкт в умовах війни?", — зазначає І. Пєтухов.

Він не виключає, що за лобіюванням законопроєкта № 8087, стоїть хтось з Держспецзв’язку.

«Якщо зібрати всі документи до купи, то можна побачити, що в принципі — це те, що вже зробили в рф. Тобто мова йде про цифровий концтабір. Будуть приходити до кожного. Наприклад, МВС, СБУ, РНБО та Держспецзв’язку проводити досудовий та позасудовий доступ. Крім того, якщо вони будуть мати доступ до інформації. То де в нас адвокатська, медична чи нотаріальна таємниця? Це не тільки про кібербезпеку. У нас створюється дірка в безпеці», — резюмує Іван Пєтухов."