Захист ЮНЕСКО — це порожній звук — експерт

Такі міжнародні організації, як ООН, ЮНЕСКО, ОБСЄ та Червоний хрест під час війни в Україні показали свою неефективність.

Андрій Новак
Андрій Новак

Про це під час ефіру на i-ua.tv заявив голова комітету економістів України Андрій Новак.

«ООН — це абсолютно недієва структура в цілому, як і Рада безпеки при ООН. Крім гасел, заяв та стурбованості більше, ООН нічого не може видати функціонально. Формально є сили ООН, але вони направляються туди, де немає жорсткого зіткнення, як у нас зараз з рф. Тобто фактично їх функція дуже делікатна. До речі, великий відсоток українців є серед миротворчих сил ООН. Тобто користі для світу ця організація майже не несе. Більш того, виникла кричуща ситуація, коли в Радбезі знаходиться країна- терорист. Це те само, якби у Другій світовій війні гітлерівська Німеччина сиділа в Радбезі ООН», — каже А. Новак.

Він підкреслив, що ще одна недієва організація- ОБСЄ. Адже вона може зробити об’єктивну оцінку ситуації під час війни.

«Більш того, вона нашпигована російськими членами ОБСЄ, які роблять оцінку таку, яка вигідна країні агресору. Тобто ОБСЕ також недієва організація. Така ж ефективність роботи у Червоного хреста. Українські представництва роблять, те, що в їх силах. Однак на міжнародному рівні організація бездіє. Цей список продовжує ще одна організація — ЮНЕСКО. Ми на прикладі Одеси побачили, що захист ЮНЕСКО — це порожній звук. Немає належного захисту навіть на політичному рівні. Після руйнування культурної спадщини в Одесі — була лише заява про стурбованість. Тобто ми бачимо, що величезні міжнародні організації з величезним фінансуванням — десятки мільярдів доларів, нічого не можуть зробити. Адже їх діяльність в Україні близька до нуля. Так відбувається, тому що ці світові організації побудовані не від функціоналу. Вони тільки обговорюють проблему, але рішень щодо вирішення немає «, — каже А. Новак.

На його думку єдина світова організація, яка частково працює — МАГЕТЕ, яка опікується ядерною безпекою.

«Її представники хоча б поїхали та зафіксували замінювання ЗАЕС, яку зараз контролює рф. Тепер МАГЕТЕ буде доносити світовій спільноті ситуацію на ЗАЕС, та шукати рішення, як уникнути катастрофи», — каже експерт.

На його думку, в Україні на прикладі такої неефективної роботи міжнародних організацій мають зробити висновки. Тобто всі наші інституції, як державні, громадські, місцевого самоврядування, треба будувати від функціоналу.